Otvorena Galerija moderne umetnosti u Golupcu

Golubac

Kultura

Otvorena Galerija moderne umetnosti u Golupcu

Foto: Dragan Miletić

How Good Of A Friend Are You Really?

U Golupcu u sredu, 28. decembra, otvorena je Galerija moderne umetnosti.

Otvaranje galerije u okviru  Narodne biblioteke „Veljko Dugošević“ Golubac, pokrenuto je sa idejom da stalnom umetničkom postavkom, organizacijom izložbi, interaktivnim i edukativnim programima promoviše savremenu umetnost kroz njene najatraktivnije umetničke forme.

,,Vođeni činjenicom da ulaganje u kulturu nije trošak, već investicija u budućnost, nastavićemo da podržavamo i sprovodimo projekte i realizujemo ideje koje potvrđuju naš moto”  rekla je na otvaranju Marija Ilić Živanović, upravnica Narodne biblioteke ,,Veljko Dugošević“ Golubac pod čijim okriljem će raditi Galerija moderne umetnosti.

Ovo je prilika da se naglasi značaj savremene moderne umetnosti u društvenoj zajednici i podstakne ulaganje u kulturu i umetnost, čime se podstiče  kulturno-istorijski kao i turistički potencijal opštine Golubac.

Otvaranje galerije okupilo veliki broj ljubitelja kulture

Promocija domaće i međunarodne umetnosti, upoznavanje javnosti sa savremenim stvaralaštvom, glavni su motivi za pokretanje ovog projekta, a ideju je podržalo resorno ministarstvo sufinansiranjem otkupa umetničkih dela, kao i  opština Golubac.

Izuzetan doprinos dali su  domaći umetnici i umetnici iz regiona koji su za stalnu postavku galerije poklonili svoja dela. Kroz rad na realizaciji ovog projekta dobijena su veoma značajna i vredna dela od više od 20 umetnika.

Pored stalne postavke, galerija će imati naredne godine izlagački program. U galeriji će izlagati umetnici po pozivu ali i konkursu koji će biblioteka raspisati posle praznika.

Radom galerije rukovodiće umetnički savet u sastavu Dragan Despot Đorđević, književnik, Bojan Veljković, master primenjeni umetnik i Miloš Đuran, doktorant primenje umetnosti.

Dragan Despot Đorđević, predsednik umetničkog saveta galerije i književnik,  istakao je da je ovo samo početak utvrđivanja Golupca na kulturnoj mapi Srbije.

,,Priliku da izlažu u novoosnovanoj galeriji imaće umetnici iz čitavog regiona, a galerija će biti mesto na kome će izlagati umetnici najrazličitijih likovnih izraza i poetika što će podstaći razvoj vizuelnih umetnosti ali i oplemeniti život stanivnika opštine Golubac“, kazao je Đorđević.

To Top