Novi ambasador Turske posetio Veliko Gradište

Veliko Gradište

Događaji

Novi ambasador Turske posetio Veliko Gradište

Foto: Opština Veliko Gradište

How Good Of A Friend Are You Really?

Ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoj i koordinatorka Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju – TİKA Čala Gultekin Tosbat, posetili su opštinu Veliko Gradište i obišli Ramsku tvrđavu i Srebrno jezero.

Delegaciju je ugostio predsednik opštine Dragan Milić i u izuzetno prijateljskom razgovoru razmenili su utiske o turističkoj ponudi ovog kraja i okolnih mesta, kao i mogućnostima za dalja ulaganja u cilju povećanja broja domaćih i stranih turista, a odskora i turskih državljana koji rade u evropskim zemljama i redovno putuju kroz Srbiju.

U to ime dogovoreno je da se na autoputu postave obaveštenja, razvije aplikacija sa turskim kulturno-istorijskim obeležijima i pripremi reklamni materijal kako bi se putnici lakše uputili na ovu destinaciju.

Kako je rekao predsednik opštine, tvrđavu je prošle godine, i pored pandemije korone, obišlo 60.000 posetilaca, a od prodaje suvenira, meda, vina i sličnih proizvoda trenutno živi oko petnaestak ljudi. On je napomenuo da bi obnovom obližnjeg karavan-saraja i hamama, čime bi se zaokružila jedna kulturno-istorijska i turistička celina, taj broj bio i mnogo veći.

Republika Turska i TIKA uložili su proteklih godina značajna sredstva u obnovu Ramske tvrđave koja je postala jedan od simbola turističke ponude ove opštine i regiona. Ambasador Aksoj istakao je da je Ramska tvrđava najbolji simbol tursko-srpskog prijateljstva te da TIKA radi na očuvanju zajedničkog kulturnog nasleđa.

On je rekao i da će se, na predstojećem sastanku ministara turizma Turske i Srbije, založiti da ova saradnja napreduje u oba smera i, samim tim, privuče i srpske turiste u turska letovališta. Takođe, želja mu je da se opština Veliko Gradište pobratimi sa jednom turističkom opštinom iz Turske, ali i otvori mogućnosti za nove projekte na čemu će raditi zajedno sa TIKA-om koja je u Srbiji veoma aktivna.

Ramsku tvrđavu sa autoputem već spajaju odlične putne veze, a od jeseni država počinje izgradnju brze saobraćajnice na relaciji Požarevac – Veliko Gradište. Blizina Srebrnog jezera, Dunava, ali i Vojvodine i Rumunije kao i prolazak Euro-Velo biciklističke staze čini je izuzetnim mestom za razvoj turizma. U restauriranoj tvrđavi gosti su imali prilike da čuju zanimljive detalje iz istorije samog utvrđenja, ali i antičkog vremena.

Ovom prilikom, delegacija je obišla i Srebrno jezero sa TEO4 košarkaškim kampom Miloša Teodosića i novoizgrađenu multifunkcionalnu sportsku halu koja, takođe, pruža brojne mogućnosti za saradnju.


 

To Top