Otvorena izložba „Ćilim, put niti“

Petrovac

Kultura

Otvorena izložba „Ćilim, put niti“

Foto: Zavičajni muzej Petrovac

How Good Of A Friend Are You Really?

Povodom Dana opštine Petrovac na Mlavi, u Galeriji Zavičajnog muzeja otvorena je izložba fotografija Stanka Kostića „Ćilim, put niti“.

Na izložbi je kroz radove predstavljen put nastanka jednog od simbola kulture i  narodne umetnosti, od uzgajanja ovaca, prerade vune i tkanja do proizvodnje, kao i regionalne razlike koje postoje po motivima koji se javljaju na ćilimima. Posetioci će takođe moći da se upoznaju sa i raznim eksponatima poput alata potrebnih za izradu ćilima.

Detalj sa izložbe

Izložba je plod dvadesetogodišnjeg rada, tokom kojeg se autor susreo i sa brojnim društvima koji se bave očuvanjem ove tradicije.

„Istražujući i praveći izložbu o ćilimu, želeo sam da pokažem lepotu kulture i tradicije i da tom lepotom pokušam da ovekovečim svoj narod. Ona je zapis o našem trajanju“, rekao je Kostić.

Izložbu su otvorili direktorka Zavičajnog muzeja Žaklina Perić, autor fotografija Stanko Kostić i istoričar umetnosti, teoretičar, kritičar i publicista Dušan Milovanović.  Na otvaranju je nastupila Aleksandra Radisavljević, diplomirani muzički pedagog, u pratnji etno grupe „Đurđevke“.

Izložba traje do 31. juna, a muzej je za posetioce otvoren svakog radnog dana od 8 do 20 časova, kao i subotom od 10 do 14 časova.

To Top