Otvorena izložba fotografija posebnih jedinica policije

Požarevac

Događaji

Otvorena izložba fotografija posebnih jedinica policije

Foto: A. Grujić

How Good Of A Friend Are You Really?

U maloj sali Centra za kulturu Požarevac danas je održana svečana akademija, a potom je otvorena izložba „Posebne jedinice policije iz Šumadije, Braničeva, Podunavlja, Pomoravlja i Istočne Srbije - Timočke krajine u zaštiti otadžbine“.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, istakao je na svečanoj akademiji da Srbija danas beleži ekonomske pobede i razvoj na svim poljima, ali da to ne bi bilo moguće da nije bilo herojskih žrtava koje je policija dala u sukobima poslednjih decenija.

„Svi vi ste nastavili častan kodeks svojih prethodnika od nastanka moderne srpske države, često na tom putu dajući i ono najdragocenije što svaki čovek ima - sopstveni život. Svi vi, dragi pripadnici veterana policije, imali ste karijere koje odlikovala božanska misija, a to je zaštita pravde i odbrana slabijeg. Na tom putu, mnogi od vas su stradajući pali, ali su se istovremeno i upisali u knjigu besmrtnih”, rekao je Pavlović.

Saša Pavlović

Po rečima Saše Pantelića, predsednika Udruženja veterana Posebnih jedinica policije koje je osnovano 2. februara 2020. godine, cilj današnjeg okupljanja u Požarevcu je da se kroz izložbenu postavku pokaže šta je radio 36. i 86. odred.

„To nije policija koja je, kako kažu građani, zadužena samo za olovku, kaznu, palicu, javni red i mir, to je policijski sastav koji je biran iz redovnog policijskog sastava. Birani su najbolji koji su mimo policijskog posla išli na usavršavanja, obuke za antiteroristička dejstva koja smo izvodili na Kosovu i Metohiji 1998. godine, a 1999. smo bili jedina policijska jedinica koja je udarila na NATO. Branili smo svoju državu i to želimo da vam pokažemo sa ponosom“, istakao je Pantelić.

Saša Pantelić

Prisutnima su se u nastavku akademije obratili stručni konsultanti - komandant Posebnih jedinica policije general potpukovnik Obrad Stevanović, brigadni general Stojan Konjikovac, komandant Isturenog komandnog mesta u 549. motorizovanoj brigadi i pukovnik Miodrag  Kapor, nekadašnji komandant Izviđačko diverzantskog bataljona u 72. specijalnoj brigadi i bivši državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Potom su dodeljene medalje „Kosovske zlatne spomenice“ porodicama poginulih pripadnika, koji su posthumno odlikovani.

Otvorena izložba fotografija

Nakon svečane akademije u holu Centra za kulturu Požarevac otvorena je izložba fotografija „Posebne jedinice policije iz Šumadije, Podunavlja, Braničeva, Pomoravlja, Istočne Srbije - Timočke Krajine u zaštiti otadžbine“, koja je rezultat ideje, odluke i napora Udruženja veterana Posebnih jedinica policije, da na njenim panoima prikaže i od zaborava otrgne brojna svedočenja i istorijske činjenice o razlozima i uslovima nastanka tih policijskih jedinica.

Deo izložbe

Fotografije svedoče o njihovom rastu, razvoju i angažovanju u izvršavanju složenih i delikatnih bezbednosnih zadataka u teškim i turbulentnim vremenima, kao i o rezultatima i žrtvama tog angažovanja, posebno u suzbijanju terorizma albanskih ekstremista na Kosovu i Metohiji i u odbrani Republike Srbije od NATO agresije, s kraja prošlog veka i milenijuma.

Naročitu potrebu za realizaciojm ovog poduhvata, Udruženje je zasnovalo na činjenici da su 2001. godine, odlukom tadašnjih vlasti Republike Srbije, Posebne jedinice policije rasformirane i zvanično prestale da postoje pod tim nazivom. Uprkos tome što su u poslednjoj deceniji 20. veka bile jedan od ključnih nosilaca borbe za slobodu i celovitost Srbije i što su njihovi pripadnici podneli najveći teret i najveće žrtve u zaštiti građana, granica i teritorije Republike Srbije, njihova uloga i njihove žrtve u tom istorijskom periodu vrlo brzo su pale u senku zaborava, marginalizacije i nezasluženih kritika.

„U nameri da se takvom trendu suprotstave, autori i priređivači tekstova i veterani 36. i 86. odreda PJP, prikupili su i u ovoj izložbi sistematizovali brojne relevantne činjenice i svedočenja o Posebnim jedinicama policije iz Šumadije, Podunavlja, Braničeva, Pomoravlja, Istočne Srbije - Timočke Krajine i njihovim pripradnicima i o njihovom organizovanju, obučavanju, opremanju, upotrebi u izvršavanju posebnih bezbednosnih zadataka i o njihovom stradanju u istorijski prelomnim vremenima. Najznačajniji od tih zadataka, svakako su suzbijanjanje nasilnih demonstracija albanskih ekstremista na Kosovu i Metohiji, zaštita državne granice prema Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ispomoć ministarstvima unutrašnjih poslova Republike Srpske i Republike Srpske Krajine i, posebno, odbrana Republike Srbije od eskalacije terorizma albanskih ekstremista i od NATO agresije u poslednjoj deceniji 20 veka“, navodi se u opisu izložbe.

Izložba je otvorena za posetioce do 18. februara.

To Top