Otvorena izložba „Kultura sećanja – ko ne pamti iznova proživljava”

Požarevac

Kultura

Otvorena izložba „Kultura sećanja – ko ne pamti iznova proživljava”

Foto: GSU

How Good Of A Friend Are You Really?

U organizaciji Istorijskog arhiva Požarevac, Narodnog muzeja Požarevac, Narodnog muzeja u Kraljevu i Istorijskog arhiva Kraljevo pod pokroviteljstvom grada Požarevca i Kraljeva, u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu otvorena izložba pod nazivom ”Kultura sećanja – ko ne pamti iznova proživljava”.

Izložba istorijskih artefakta sadrži spiskove 2.000 žitelja Kraljeva i okolnih mesta koji su stradali u masovnom streljanju talaca u periodu od 15. do 20. oktobra 1941. godine. Izložbu čini i spisak žrtava stradalih u Kraljevu oktobra 1941. godine poreklom iz Požarevca, Velikog Gradišta i Kučeva.

Pored istorijskih artefakata koji se mogu videti na izložbi (fotografije, pisma, razni lični predmeti), značajan deo postavke predstavljaju slike, crteži i grafike na temu antifašizma i jugoslovenstva najznačajnijih autora sa prostora bivše države.

Autori izložbe su muzejski savetnici Silvija Krejaković i Suzana Novčić i koautor Mirjana Savić. Izložbu je otvorio Predrag Mijatović, predsednik Skupštine grada Požarevca.

Zasnovana na foto-dokumentarnoj istorijskoj građi, izložba se bavi načinom na koji pamtimo i sećamo se ovog događaja, koji je brutalno promenio istoriju kraljevačkog područja, strukturu njegovog stanovništva, ali pre svega razorio lične i porodične živote.

Ratni zločin protiv čovečnosti koji su počinile jedinice nemačkog Vermahta, sprovodio se usled isključive ideologije nacizma o vrednosti sto života civila u Srbiji naspram jednog ubijenog i pedeset za ranjenog nemačkog vojnika. Simboli prošlosti, u „svečanim govorima, pomenima, mimohodima, statuama, slikama i nacionalnim spomenicima“ stalno se menjaju, a time i nanovo postavljaju pitanje naše odgovornosti prema, još uvek bliskoj prošlosti.

Pri retuširanju slike stradanja u Lageru, autentične fragmente sačuvane u muzejskim zbirkama, predstavljaju istorijski izvori, originalni umetnički i drugi predmeti i dokumenta streljanih civila, različitog porekla, uzrasta, delatnosti... Stranice autentičnog istorijskog izvora – spiska poginulih iz Žičkog sreza, nastalog 28. maja 1942.  u administraciji Okružnog načelstva,  sadrže imena, podatke o mestu rođenja, godištu, zanimanju i mestu zaposlenja streljanih talaca u oktobru 1941. Stranice spiska, u komunikativnom i interakcijskom odnosu postavke i publike, sa fotografijama o „bivšem životu“ streljanih talaca 1941, predstavljeni su na sedam velikih panoa.

Slede panoi manjih dimenzija, čiji sadržaj čini foto-dokumentarna građa o oktobarskom streljanju. Sa narativa preživelih talaca i porodica koje su izgubile bližnje i autentičnih istorijskih izvora, izložba se usmerava na različita ispoljavanja kulture sećanja o oktobarskoj tragediji. Ovaj segment izložbe, od mape zločina, foto-dokumentarnog predstavljanja istorijskih istraživanja o njegovim žrtvama, ali i načini na koji se prošlost memorijalizovala, predstavljen je na ukupno 13 panoa.

Fokus izložbe usmerava se na radove umetnika bivše Jugoslavije inspirisane težinom tragedije. Slike koje su etablirani umetnici Miodrag B.Protić, Cuca Sokić, Voja Stanić, Maksim Sedej, Oton Polok, Gaspari Maksim, Branko Šotra i drugi poklonili 70-tih godina za planirani muzej u Spomen-parku Kraljevo, a koji danas  čine jedinstvenu zbirku „Jugoslovenski slikari za Spomen-park“ u umetničkom odeljenju Narodnog muzeja u Kraljevu.

Izložba je otvorena do 8. novembra. Ulaz u Galeriju je slobodan uz korišćenje svih preventivnih mera zaštite protiv virusa kovid 19.

To Top