Otvorena izložba „Tangente“

Požarevac

Kultura

Otvorena izložba „Tangente“

Foto: S.Stojadinović

How Good Of A Friend Are You Really?

U Galeriji savremene umetnosti požarevačkoj publici predstavili su se umetnici Radmila Lizdek i Branko Milanović izložbom skulptura i radova na papiru pod nazivom „Tangente“.

Otvarajući izložbu, viši kustos Narodnog muzeja u Požarevcu, Marina Radosavljević, istakala je da Radmila Lizdek u „Tangentama“ okuplja skup radova podstaknutih različitošću i međusobnom povezanošću sveta prirode.

„Umetnica se pre svega oslanja na sopstveno direktno iskustvo preuzeto iz okruženja, što uključuje hercegovačke stene i sedimente koje kombinuje sa sekundarnim izvornim materijalom, u rasponu od mikroskopskih slika biološkog rasta i mineralnog sastava. Pažljivi pogled na ovo delo otkriva odluke koje je umetnica donosila u činu slikanja. Iako je Lizdek radila spontano sa priznatim efektima slučajnosti, ona zadržava kontrolu pri nanošenju boje prskanjem i razlivanjem“, kazala je Radosavljević.

Govoreći o Milanovićevim skulpturama Radosavljević je dodala da je Milanović u stanju da projektuje veličanstvene kvalitete kamena, povezujući tvrdoću sa mekoćom, oslobađajući skriveno.

„U osnovi svega je koncentrisanost ka materijalu i formi, osećaj telesnosti razvijan na modernističkim uzorima, bilo da se ideja razvija iz apstraktnog, asocijativno organskog ili figurativno profilisanog jezgra. Interakcija između rigorozne geometrije i fluidnog kretanja koju Milanović donosi prepoznajemo kao inherentnu i suštinsku napetost koja postoji između ovih polova. Kontinuirano suočavanje sa dvosmislenošću dok radi na formalnom rešenju, rezultira nizom složenih međusobnih odnosa kroz određenu skulpturu. Dok traga za sintezom i harmonijom Milanovićev cilj ostaje da održi koheziju celine“, dodala je ona.

Izložba je otvorena do 30. novembra, a ulaz je slobodan.

O umetnicima

Radmila Lizdek (1970) je rođena u Nevesinju. Akademiju likovnih umjetnosti završila je u Trebinju u klasi prof. Milorada Ćorovića, na smeru Slikanje i master studij na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Milana Staševića. Trenutno je na doktorskim studijama, na smeru Slikanje na Akademiji savremenih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Slobodana Trajkovića. Zaposlena je na ALU Trebinje u zvanju docenta od 2021. godine.

Do sada je priredila preko dvadeset samostalnih izložbi. Učestvovala je na brojnim grupnim izložbama, u međunarodnim kolonijama, simpozijumima i rezidencijalnim boravcima. Veliki broj radova je realizovala u javnom prostoru i radovi joj se nalaze u brojnim fundusima i zbirkama.

Za svoj rad dobila je nekoliko značajnih nagrada i priznanja, među kojima je prva nagrada za sliku na konkursu LOT Trebinje 2013, kao i prva nagrada za video rad na ALU Beograd 2014. Član je ULUS-a od 2016.godine.

Branko  Milanović rođen 1984. u Kraljevu, Srbija. Završio  Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu 2009. na odseku  primenjeno vajarstvo u klasi prof. Zorice Janković. Od 2021. radi u zvanju  docenta na Katedri  vajarstva, sitne plastike i medaljarstva, na Akademiji likovnih  umjetnosti u Trebinju Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Upisao  doktorske  studije na Fakultetu primenjenih  umetnosti Univerziteta  umetnosti  u  Beogradu, 2015. Član ULUPUDS-a od 2011.

Veliki broj njegovih radova nalazi se u javnim prostorima, fundusima i zbirkama. Iza sebe ima 15 samostalnih izložbi. Više puta je izlagao u Beogradu, zatim u Kragujevcu, Smederevu, Mladenovcu, Paraćinu, Vrnjačkoj Banji, Sarajevu, Nevesinju, Prijedoru, Bileći, Ohridu, Berlinu. Učestvovao je na preko 40 grupnih izložbi. Učesnik je velikog broja kolonija, simpozijuma i radionica. Dobitnik „Zlatne značke” Kulturno prosvetne  zajednice Srbije za doprinos u kulturi za 2019 godinu.

To Top