Otvorene 28. Glumačke svečanosti ,,Milivoje Živanović“ (FOTO)

Požarevac

Kultura

Otvorene 28. Glumačke svečanosti ,,Milivoje Živanović“ (FOTO)

Foto: T. Sotirov

How Good Of A Friend Are You Really?

Sinoć su u velikoj sali Centru za kulturu u Požarevcu otvorene 28. Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“.

Galina Perić, direktorka Centra za kulturu Požarevac, istakla je da Glumačke svečanosti “Milivoje Živanović” ostaju nezaobilazan i prepoznatljiv festival u pozorišnom životu srpske kulture, prevashodno po tome što je od ustanovljenja ostao dosledan načelnim, izvornim principima i temeljnom nastojanju osnivača da bude posvećen glumačkom umeću.

“Pozorište ima neizmernu ulogu u našim životima – podseća nas na naše snove, budi empatiju i podstiče nas da razmišljamo o svetu iz različitih perspektiva. Uz to, pozorište je mesto gde se stvaraju veze između izvođača i publike, stvarajući tako jedinstvenu i neprocenjivu atmosferu koja nas obogaćuje kao pojedince i kao zajednicu. Umetnost ima moć da nas poveže, inspiriše i podstakne na razmišljanje. Glumci su ti koji na poseban način prenose emocije, priče i poruke. Oni su ti koji svojim talentom i predanošću oživljavaju svetove pred našim očima”, rekla je Perić.

Galina Perić

Glumačke svečanosti proglasio je otvorenim Predrag Mijatović, zamenik gradonačelnika Požarevca.

“Slušajući priče onih koji su poznavali lično Milivoja Živanovića uvideli smo da je bard srpskog i svetskog teatra uvek tražio poštovanje za svoje kolege, govoreći da oni rade jedan božanski posao. To je razlog što su ovi požarevački dani u potpunosti posvećeni dramskim umetnicima”, rekao je Mijatović.

Predrag Mijatović

Mijatović je tradicionalno predao ključ grada predsednici stručnog žirija glumici Ljiljani Blagojević.

“Ako znamo da su u staroj Grčkoj postojale dve najveće kazne, od kojih je jedna oduzimanje prava glasa građanima, a druga zabrana odlaska u pozorište, znaćemo koliki je značaj pozorišta kroz civilizaciju. Bez čega pozorište ne može? Može i bez reditelja, teksta, kostimografa, svetla, ali ne može bez glumca i publike. Ta veza čini da pozorište traje i sve pobeđuje”, rekla je Blagojević.

Ključ grada u rukama Ljiljane Blagojević

Nakon svečanog otvaranja, tradicionalnu besedu govorio je glumac Petar Božović, koji je podelio svoja sećanja i impresije o Milivoju Živanoviću.

Petar Božović

Glumci Beogradskog dramskog pozorišta odigrali su potom predstavu “Švejk” u režiji Veljka Mićunovića, rađenu po nezavršenom satiričnom romanu češkog pisca Jaroslava Hašeka. Predstava govori o češkom veteranu Jozefu Švejku i njegovim doživljajima u armiji. Iako obiluje muzičkim numerama i komičnim replikama, predstava podstiče publiku na razmišljanje o ratu i njegovom besmislu.

Deo iz predstave “Švejk”

Stručni žiri i žiri publike prve večeri festivala bili su jednoglasni – najbolji glumac bio je Ozren Grabarić, koji je tumačio ulogu Jozefa Švejka.

Podsećamo da stručni žiri čine glumica Ljiljana Blagojević, predsednica žirija, reditelj Slavenko Saletović i glumac Nebojša Dugalić, a žiri publike direktorka Biblioteke “Srboljub Mitić” Malo Crniće, glumica u ovom amaterskom pozorištu, književnica i slikarka Danijela Božičković Radulović, predsednica žirija, Srećko Bosić, hirurg i Dragan Kuzmanović, diplomirani pravnik.

Ozren Grabarić

Večeras će nastupiti Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda sa predstavom „Razvojni put Bore Šnajdera“ reditelja Egona Savina.

GLUMAČKE SVEČANOSTI PRVE NEDELJE APRILA

To Top