Danas je Svetski dan svesti o autizmu

Braničevo

Društvo

Danas je Svetski dan svesti o autizmu

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 2. april za Svetski dan svesti o autizmu 2007. godine.

Današnji dan, 17 godina nakon usvajanja, dočekujemo sa brojnim problemima sa kojima se suočavaju roditelji dece sa autizmom. Iako se države i različita udruženja trude da svakodnevno podsećaju na njihova prava i podižu svest građana o njihovim problemima, ipak im nedostaje jača sistemska podrška i uključenost u društvene tokove.

Jedan od najvećih problema jeste taj što prođe dosta vremena dok se ovim mališanima ne otkrije prava dijagnoza, te često od lekara do lekara “šetaju” u proseku dve godine.

To može da bude veoma teško i naporno, rekla je ranije za E-Braničevo Aleksandra Srejić, majka Lane koja je rođena u terminu i bila potpuno zdrava, međutim, kasnije su se ispoljile određene smetnje u razvoju koje su iskusni roditelji vrlo rano prepoznali.

Između ostalog problem je i socijalizacija dece sa autizmom jer ona nemaju mnogo mogućnosti da biraju, već se uključuju u one aktivnosti koje su im dostupne.

ŽIVOT SA AUTIZMOM – CELOŽIVOTNA BORBA (FOTO - VIDEO)

Ovaj svetski dan ima za cilj da naglasi važnost inkluzije, podrške i prava osoba sa autizmom, ali i da podstakne društvo na prihvatanje i prilagođavanje kako bi se stvorilo okruženje koje omogućava puni razvoj i uključenost svakog pojedinca. Udruženje „Naše Srce“ iz Petrovca na Mlavi danas će obeležiti Dan osoba sa autizmom na opštinskom trgu od 12 časova.

To Top