Ovogodišnji Eurosong je u Italiji - gde je i kada održan prvi?

Braničevo

Svaštara

Ovogodišnji Eurosong je u Italiji - gde je i kada održan prvi?

Foto: Screenshot

How Good Of A Friend Are You Really?

Takmičenje za Pesmu evrovizije ili Eurosong, kako ga danas najčešće nazivaju, televizijski je projekat javnih servisa zemalja članica Evropske radio-difuzne unije i postoji već više od šest decenija.

Evrovizija je nastala po ugledu na čuveni muzički festival u San Remu. Ideja je zaživela 1956.godine i od tada se svake godine odigrava u onoj državi čiji je predstavnik na poslednjem takmičenju pobedio.

U prvom takmičenju, održanom u švajcarskom Luganu 24. maja 1956. godine, učestvovale su Francuska, Savezna Republika Nemačka, Italija, Holandija, Luksemburg, Belgija i domaćin Švajcarska.

Svaka zemlja je poslala dve pesme, tako da je ukupno bilo 14 pesama, a sistem glasanja predviđao je da svaka država učesnica pošalje po dva člana žirija koji mogu da glasaju za sve pesme, uključujući i onu iz svoje države. Na kraju, žiri iz Luksemburga nije mogao da doputuje u Švajcarsku, pa je zemlji domaćinu dozvoljeno da glasa umesto njih, tako je pobedu  odnela upravo predstavnica Švajcarske, što je već sutradan dovelo u pitanje čitavu regularnost glasanja.

Naredne godine priključile su se i Ujedinjeno Kraljevstvo, Danska i Austrija, koje su sa prvog festivala diskvalifikovane zbog zakasnelih prijava.

Jugoslavija se Pesmi Evrovizije pridružila već 1961. kao jedina zemlja van zapadne Evrope koja se takmiči. Srbija je prvi put kao nezavisna država učestvovala 2007. u Finskoj, a predstavljala ju je Marija Šerifović, koja je sa pesmom “Molitva” osvojila 268 poena i time zauzela prvo mesto. Srbija je 2008. godine bila jedini put domaćin ovom takmičenju.

Od tada broj zemalja članica ovog muzičkog festivala, ali i obožavaoca raste, pa je tako od 2015. godine i Australija među zemljama učesnicama.

Ove godine Evrovizija se održava u Torinu, a Srbiju će predstavljati Konstrakta sa pesmom “In corpore sano”.

>>KONSTRAKTA ĆE PREDSTAVLJATI SRBIJU NA EVROVIZIJI<<

To Top