Petar Anđelković slavi 55 godina stvaralaštva

Kučevo

Kultura

Petar Anđelković slavi 55 godina stvaralaštva

Foto: Arhiva, plakat

How Good Of A Friend Are You Really?

Iako nije rođen u Kučevu meštani ga smatraju Kučevljaninom jer tu živi i radi već više od pet decenija.

Povodom 55. godina likovnog stvaralaštva Petra Anđelkovića, u holu Centra za kulturu „Dragan Kecman“ Kučevo večeras, 20. oktobra, biće održana kulturna manifestacija, sa početkom u 19 časova.

Petar Anđelković rođen je 17. oktobra 1951. godine u selu Ruplje, u opštini Crna Trava, ali se već sa osam godina, 1959. godine, seli sa porodicom u Kučevo, gde je završio osnovno i srednje obrazovanje. Školovanje je nastavio u Šumatovačkoj školi u Beogradu, gde je učio skulpturu kod Lale Subotičkog, a uporedo je studirao DIF i Pedagošku akademiju, gde je crtanje i slikanje pohađao u grupi Slobodana Sotirova i Slobodana Rajića.

Po završetku Pedagoške akademije vratio se u Kučevo, gde se uz umetnički rad posvetio pedagoškom radu, kao nastavnik fizičke kulture do penzionisanja.

Učesnik je više samostalnih i grupnih izložbi. Od 1985. godine izložbe organizuje u svojoj galeriji „Studenac” u Kučevu koje su do danas u redovnom programu manifestacije „Homoljski motivi“. Ovakve izložbe u svom domu-galeriji organizovao je više od trideset puta. Autor je mnogih javnih spomenika Kučeva i okoline, kroz čiji likovni izraz se oblikuje vizuelni identitet ovog kraja.

 

 

Continue Reading
Povezane teme...
To Top