Polaganjem venaca obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Požarevac

Događaji

Polaganjem venaca obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Foto: A.G.

How Good Of A Friend Are You Really?

U Srbiji i svetu danas se obeležava Dan primirja, u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat. Ovaj značajan datum obeležen je i u Požarevcu.

Svečanost je održana pokraj spomenika Srpskom vojniku u Požarevcu, gde je minutom ćutanja odata pošta svima koji su položili svoje živote za slobodu Srbije.

Vence su pokraj spomenika položili čelnici grada Požarevca i Kostolca,  predstavnici političkih stranaka, SUBNOR-a, Braničevskog upravnog okruga, vojske i policije.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, podsetio je da je primirje koje danas slavimo potpisano u specijalnom vagonu  i da je istorija nedvosmisleno zabeležila trijumf  Srbije u Prvom svetskom ratu, ali i da je pretrpela najveće gubitke.

„Brojevi su zastrašujući, procena je da je 60 odsto muške populacije u našoj zemlji izgubilo svoje živote. Postavlja se pitanje kako bi naša Srbija danas izgledala da su životi barem polovine sačuvani. Svi mi danas osećamo ponos zbog ratnika, predaka, koji su za svojim vojskovođama jurišali nakon komande „juriš“ i „za mnom junaci“, želeći slobodu za svoje potomke. Zato smo dužni da tu slobodu čuvamo i to na način da ćemo jedine borbe voditi za mir i napredak Srbije“, poručio je Pavlović.

Svečanost je upotpunjena himnom Srbije „Bože pravde“ koju je izveo Gradski ženski hor „Barili“.

 

To Top