Poljoprivrednici ponovo nezadovoljni, zakazan sastanak u ministarstvu

Braničevo

Poljoprivreda

Poljoprivrednici ponovo nezadovoljni, zakazan sastanak u ministarstvu

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Poljoprivrednici iz sedam udruženja koja su potpisala u maju sporazum sa Vladom Srbije, a među kojima je i Udruženje „Stig“ iz Požarevca, nezadovoljni onim što je do sada država uradila zahtevali su sastanak u Ministarstvu poljoprivrede i dobili termin.

Milan Marković, potpredsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Stig“, kaže za E-Braničevo da su ovu odluku doneli na sastanku predstavnika sedam udruženja, potpisnika sporazuma, jer je situacija u srpskoj poljoprivredi veoma loša i nemaju kome drugom da se obrate.

„Ova godina je najteža za poljoprivrednike u poslednjih 30, naročito za ratare. Procenjuje se da će 20 odsto poljoprivrednika nestati zbog malih cena ratarskih proizvoda i visokih cena naših inputa. Situacija u srpskoj poljoprivredi veoma je loša i nemamo kome da se obratimo osim državi koja bi trebalo da ima sluha za nas. Želimo da čujemo dokle su oni stigli sa ispunjenjem njihovog dela dogovora iz sporazuma“, kaže Marković za E-Braničevo i ističe da su ih iz Ministarstva poljoprivrede pozvali na sastanak u petak, 29. septembra.

Kako objašnjava, poljoprivrednici žele da saznaju da li su subvencije isplaćene, pošto nemaju uvid u to. Dogovor je bio, podseća, da poljoprivrednici kupuju dizel bez akciza, a sada se spominje refakcija, odnosno da plaćaju punu cenu, pa da im država posle vrati deo novca.

Pored toga u sporazumu, kaže, stoji da bi trebalo da budu uključeni u izradu analize tržišta ratarskih kultura kako bi se izjednačile cene  sa budimpeštanskom berzom, jer postoje ozbiljne razlike u ceni na našim berzama i u Evropi.

Najveći problem poljoprivrednika Stiga je nemogućnost upisivanja svih površina koje obrađuju u eAgrar, a samim tim i dobijanje subvencija.

„Problem je što ima mnogo neregulisanih imovinsko-pravnih odnosa, nije završena komasacija i zato poljoprivrednici ne mogu prijaviti svu zemlju koju obrađuju i ostvariti pravo na subvencije“, ističe Marković.

Koje će dalje korake preduzimati zavisi od toga kakav dogovor bude postignut na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede. Podsećamo da su maj 2023. godine obeležili protesti poljoprivrednika koji su okončani potpisivanjem sporazuma, o čemu je portal E-Braničevo pisao ranije.

PROTEST UPOZORENJA PRED BLOKADU PUTA

MINISTARKA TANASKOVIĆ I UDRUŽENJA POLJOPRIVREDNIKA POTPISALI SPORAZUM O SARADNJI

 

To Top