Položeni venci kod spomenika Srpskom vojniku

Požarevac

Događaji

Položeni venci kod spomenika Srpskom vojniku

Foto: A. Grujić

How Good Of A Friend Are You Really?

Dan primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembar, obeležen je u Požarevcu.

Minutom ćutanja odata je pošta vojnicima koji su svoj život dali za Srbiju, a potom su kod spomenika Srpskom vojniku vence položili čelnici grada Požarevca i Kostolca,  Braničevskog upravnog okruga, vojske i policije, SUBNOR-a, udruženja potomaka ratnika i predstavnici političkih stranaka.

 Položeni venci kod spomenika Srpskom vojniku

Prisutnima se obratio Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, koji je istakao da o značaju Dana primirja u Prvom svetskom ratu dodatno govore  okolnosti u kojima se svet i Evropa danas nalaze.

 “Još  jednom se pokazuje da se mir ne dešava sam od sebe, već da se za njega mora svakodnevno boriti. Ta borba se ogleda u konstantnoj želji i delovanju da društvo korača napred, da se stvaraju uslovi koji će povezivati, a ne razdvajati ljude, da se učimo razumevanju i toleranciji i na kraju poštovanju različitosti. Tek sa savladavanjem ovih naizgled osnovnih lekcija stičemo pravo da sebe ponosno nazovemo potomcima ratnika koji su svoj i naš mir osvajali borbom i za taj postulat spremno ponudili svoj život”, rekao je Pavlović.

Saša Pavlović

On je podsetio da je Srbija u Prvom svetskom ratu izgubila više od milion stanovnika, što je tada činilo čak 60 odsto muške populacije.

To Top