Pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiji posetila Požarevac

Požarevac

Događaji

Pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiji posetila Požarevac

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Prošle godine oborena dva crna rekorda u Srbiji – rođeno je najmanje beba i umrlo najviše ljudi. Država želi da reši ovaj problem u saradnji sa lokalnim samoupravama.

Aleksandra Čamagić, pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiji, posetila je danas Požarevac. Prema njenim rečima, demografski problem je nešto sa čime se Srbija susreće, ali da nije izuzetak u toj borbi. Čamagić ističe da formiranje Ministarstva za brigu o porodici i demografiju govori o nameri države da se sa ovim problemom u budućnosti suoči i zaustavi njegovo širenje.

Ona je posebno naglasila da su prošle godine oborena dva crna rekorda u Srbiji – rođeno je najmanje beba i umrlo najviše ljudi.

“Taj statistički podatak nas brine. Cilj našeg ministarstva je da vidimo šta se radi na lokalu i šta mi možemo na republičkom nivou da uradimo da se ta crna slika i loše prognoze reše i da vratimo porodici  centralno mesto u društvu, koje je u poslednje vreme izgubila”, kazala je Čamagić.

Predrag Mijatović, predsednik Skupštine grada Požarevca, rekao je da izazovi koje nameću demografski trendovi mogu da se reše jedino koordinisanim radom ministarstva, lokalne samouprave, zakonodavne i izvršne vlasti.

“Grad Požarevac je preduzeo više mera i aktivnosti oko negativnog trenda koji podrazumeva odlazak mladih: razvijanje putne i komunalne infrastrukture, obnavljanje škola i pomaganje mladim poljoprivrednicima tako što im obezbeđuje sredstva i podstiče ostanak u svom selu. Pored toga, briga o porodici je jedna od najbitnijih aktivnosti u našem društvu”, rekao je Mijatović.

On je napomenuo da grad sarađuje sa civilnim sektorom, a kao primer je naveo saradnju sa pokretom ,,Tri plus”.

Čamagić je ovom prilikom pohvalila grad zbog sredstava koja izdvaja za podršku porodicama, stipendiranje studenata, decu i socijalno ugrožene porodice.

To Top