Portreti poznatih lica izloženi u požarevačkoj galeriji

Požarevac

Kultura

Portreti poznatih lica izloženi u požarevačkoj galeriji

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

U Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu postavljena je nova izložba autora Anđelka Vasiljevića pod nazivom „Portreti sa intervjua – Od lica do lica".

Zbog epidemije koronavirusa i preporuka struke, svečanog otvaranja izložbe nije bilo, ali je izložba postavljena i otvorena od danas za posetioce.

Autor izložbe, Anđelko Vasiljević, koji je inače po struci diplomirani ekonomista, a već tri decenije zaposlen je u dnevnom listu “Politika”, ispričao je za E-Braničevo da su fotografije nastale tokom razgovora novinara sa prikazanim ličnostima za “Politiku”.

„Nažalost, 90 odsto fotografija koje se ovde nalaze nikad se nisu pojavile u „Politici“,  jer štampani mediji ne trpi tu vrstu fotografije. Ona traži vest, informaciju i neke dodatne zahteve, traži bolji plasman, a u dnevnim novinama nikad nema dovoljno mesta. Ako se napravi dobar portret i u novine stavi neka mala slika, ništa nije urađeno“, objašnjava autor.

 

Anđelko Vasiljević, autor izložbe

Ovaj iskusni fotoreporter je ovekovečio više od 40 domaćih i stranih uglednika književnika, glumaca, akademika, muzičara, naučnika, sportista… U požarevačkoj galeriji izložena je 41 fotografija, od kojih je svega pet ili šest objavljeno u „Politici“, kaže Vasiljević. Na pitanje zašto se odlučio za portret on objašnjava:

Izložena 41 fotografija

Ima više motiva zašto sam se odlučio za tu vrstu fotografije, prvi je jer je portet teška fotografska forma i sama po sebi traži dosta vremena, mnogo rada u studiju, a u klasičnim medijima, bilo da je reč o internet portalima ili štampanim medijima, bitna je brzina. Portretom sam ja hteo malo da se dokažem, da pokažem da se i u dnevnim novinama može napraviti dobre fotografije. Drugi motiv je taj što živimo u vremenu koje je problematično, agresivno u smislu nekulture, nevaspitanja, rijalitija, raznih televizija, estrade, te sam  javnosti hteo da pokažem da postoje neki ljudi koji su kulturni, talentovani, pametni i koji su istrajnošću i radom došli do visina.“

 

Deo postavke

Izložba je otvorena do 10.septembra, a ulaz je slobodan.

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top