Povećan broj pacijenata sa težom kliničkom slikom

Požarevac

Društvo

Povećan broj pacijenata sa težom kliničkom slikom

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Primetno je blago povećanje broja pacijenata u kovid ambulanti i to sa obostranom upalom pluća i težom kliničkom slikom, rekla je za E-Braničevo dr Snežana Stojković, direktorka Doma zdravlja Požarevac.

Protekle nedelje se broj pregleda na dnevnom nivou kretao od 50 do 80 u požarevačkoj kovid ambulanti. Posebno zabrinjava porast broja pacijenata sa težom kliničkom slikom.

,,Broj pregleda pacijenata sa težom kliničkom slikom na dnevnom nivou kretao se od 10 do 20. Ti pacijenti idu na hospitalno lečenje, ali kad se vrate sa hospitalizacije opet se pogorša njihovo stanje. Zbog toga nam se i povećava ukupan broj pregleda u kovid ambulanti, ističe Stojković.

Proteklog vikenda u Požarevcu su potvrđena 52 nova slučaja zaraze koronavirusom.

>>PORAST BROJA ZARAŽENIH TOKOM VIKENDA, U POŽAREVCU 52 NOVA SLUČAJA<<

Stojković dodaje da je uzrasna struktura pacijenata različita, da se javljaju i mlađi sa obostranom upalom pluća. Po njenim rečima, ima i sezonskih respiratornih infekcija, kao i alergija koje se javljaju zbog polena, što je karakteristično za ovo doba godine.

,,Grip još uvek nije evidentiran u Zavodu za javno zdravlje, ali mi prijavljujemo sve respiratorne infekcije. Povećan je broj ambulantnih pregleda, jer pacijenti nisu u obavezi da znaju o čemu se radi, pa se sumnjajući na koronu javljaju u ambulantu, navodi Stojković.

Prema njenim rečima, vakcinacija i revakcinacija se obavljaju po planu, u skladu sa prijavljenim ljudima na eUpravi. Ukupno je do sada vakcinisano 23.659 osoba, a revakcinisano 13.611.

,,Vakcinacija se sprovodi svakog dana, osim nedeljom. To se može promeniti u zavisnosti od izveštaja koje nam šalje Ministarstvo zdravlja i „Batut“. Dostupne su sve vakcine, osim druge doze Fajzera, rekla je Stojković.

To Top