Došli iz Beograda i očistili deo obale Mlave i Vitovnice

Malo Crniće

Život

Došli iz Beograda i očistili deo obale Mlave i Vitovnice

Foto: Miloš Petrović

How Good Of A Friend Are You Really?

Proteklog vikenda dvoje mladih ljudi iz Beograda samoinicijativno je sprovelo akciju čišćenja obala reka Mlava i Vitovnica, gde su zatekli prizore koji nikome ne služe na čast.

Selo Kalište, koje pripada opštini Malo Crniće, nalazi se na ušću reke Vitovnice u Mlavu, kod arheološkog nalazišta Gradac. Zahvaljujući ovim rekama, koje svojim tokom daju život celoj stiškoj ravnici, zemlja oko njih je plodna i pogodna za poljoprivredu, međutim, prelepi prizor kvari smeće na obalama.

Jedan od prizora

Miloš Petrović, koji živi u Beogradu, ali često provodi vreme  u kući svojih predaka u Kalištu, rešio je da sa svojom devojkom Miom Štal pokuša da makar malo promeni ovu ružnu sliku koja okružuje njegovu dedovinu.

,,Šetajući stazama svojih predaka razmišljao sam o tome šta bismo mi danas mogli da uradimo kako bismo vratili dug prirodi koja nas je održala. S obzirom na to da većinu vremena provodimo u Kalištu, gde se nalazi stara kuća mog pradede, devojka i ja smo odlučili da napravimo akciju čišćenja okoline Mlave i Vitovnice. Većina otpada koji smo sakupili su plastične flaše koje smo odneli u Požarevac i odložili u kontejnere za PET ambalažu ”, ispričao je Miloš za portal E-Braničevo.  

 

Sakupljeno smeće

 Veliki deo posla su uradili, ali smeća još ima na obalama ovih reka. Zato pozivaju meštane i sve koji žele da se pridruže, da organizuju akcije čišćenja.

,,Voleli bismo da u budućnosti napravimo još ovakvih akcija, da nam se pridruži veći broj ljudi. Bilo bi lepo kada bi se meštani svih sela udružili i organizovali čišćenje reka”, poručio je ovaj mladić koji je, ne samo dao primer ljudima koji su ovde nastanjeni, već i neku vrstu „ domaćeg zadatka“ u očuvanju životne sredine.

Sada su na potezu meštani ovog kraja.

To Top