Požarevac i Vrnjačka Banja partneri na projektu „Psiho-socijalno savetovalište za mlade“

Požarevac

Događaji

Požarevac i Vrnjačka Banja partneri na projektu „Psiho-socijalno savetovalište za mlade“

Foto: A. Grujić

How Good Of A Friend Are You Really?

Projekat „Psiho-socijalno savetovalište za mlade“ koji u Požarevcu fukcioniše već 12 godina, trebalo bi uskoro da zaživi i u Vranjčkoj Banji.

U Požarevcu je danas održan sastanak u okviru studijskog putovanja opštine Vrnjačka Banja kome su prisustvovali svi učesnici projekta „Psiho-socijalno savetovalište za mlade“ iz ovog grada i Požarevca.

Vladan Bošković iz Udruženja građana „Šansa“ koje je nosilac projekta „Psiho-socijalno savetovalište za mlade“, koji finansira Evropska unija, a podržan je i sprovodi ga Program Ujedinjenih nacija za razvoj, kazao je da su oni partneri na ovom projektu sa Vrnjačkom Banjom i da su srećni što mogu da im prenesu svoje znanje i iskustvo.

„Projekat je počeo 10. oktobra prošle godine i trajaće do 10. jula ove godine, a trenutno je u trećoj fazi. U prethodnom periodu realizovali smo sa partnerima iz Vrnjačke Banje sijaset aktivnosti. Održan je između ostalog seminar kojem su prisustvovali predstavnici svih institucija značajnih za ovaj projekat na kojima im je prezentovano kako se sprovodi i realizuje usluga "Socio-rehabilitacionog kluba za decu i mlade" na teritoriji Požarevca, koje su osnovne aktivnosti, prvi koraci i suštinske odluke bez kojih uspostavljanje ove usluge nakon pilotiranja projekta neće biti održivo“, istakao je Bošković.

On je dodao da je na teritoriji Vrnjačke Banja formirana radna grupa za izradu pravilnika o radu budućeg savetovališta i da je od januara počelo pilotiranje ove usluge. Do kraja projekta ostalo je da realizuju edukativne radionice po školama u Vrnjačkoj Banji i devet tribina u cilju što većeg animiranja lokalne zajednice.

Partneri iz Vrnjačke Banje zahvalili su se na gostoprimstvu i istakli da im je veoma značajno da uslugu socio-rehabilitacionog kluba za mlade implementiraju na području svoje opštine i da ona zaživi kao u Požarevcu.

Ovo je inače drugi put da požarevački klub vrši transfer znanja, pre nekoliko godina su pomogli partnerima iz Novog Pazara da pilotiraju socio-rehabilitacioni klub za mlade.

Tatjana Rajić, direktorka Centra za socijalni rad u Požarevcu, podsetila je da je ova ustanova u partnerstvu sa nevladinim organizacijama još pre 12 godina počela prvo pilotiranje, a kasnije i implementaciju ove usluge koja je namenjena deci i mladima sa problemima u ponašanju.

„Usluga se vrlo uspešno realizuje, čuli smo od policije i tužilaštva da je stepen recidivantnog ponašanja smanjen na najnižu meru na teritoriji Požarevca“, zaključila je Rajić.

 

To Top