Požarevac u borbi protiv ”bele kuge”

Požarevac

Događaji

Požarevac u borbi protiv ”bele kuge”

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Osma po redu manifestacija ,,Dan borbe protiv bele kuge” biće održana u petak, 17. septembra, u svečanim salonima Gradskog zdanja u Požarevcu.

Prema rečima Saše Stevića, idejnog tvorca ove manifestacije, “Dan borbe protiv bele kuge” trebalo je da bude održan u požarevačkoj Hali sportova, ali je zbog trenutne epidemiološke situacije otkazan.

,,Ove godine nećemo praviti masovna dečija okupljanja jer želimo da budemo društveno odgovorni. U svečane salonima grada doći će svi učesnici Akademije o natalitetu. Imaćemo priliku da u petak, 17. septembra, ugostimo Sergeja Česnokova, bliskog saradnika Putina, čoveka koji je u svim odborima koji se bave natalitetom u Rusiji, kao i pokrajinskog sekretara Radoša Pejovića koji je pri Vladi Srbije zadužen za natalitet”, kazao je Stević.

U subotu 18. septembra, opština Veliko Gradište biće domaćin Akademije o natalitetu. Učesnici ovog stručnog skupa biće eminentne ličnosti iz različitih oblasti koje obrađuju pomenutu temu.

,,To je međunarodna Akademija, jer nam dolaze prijatelji iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, a biće organizovana i uključenja iz Španije, Holandije i Belorusije. To će biti jedan kompletan skup u kome neće biti samo priče o analizi koju svi znamo i ponavljanje podataka, već je zamišljena tako da svi izađemo sa zaključcima koji su predlog rešenja krize za naredni period u Srbiji”, ističe Stević.

Povodom ove manifestacije raspisan je i literarni i likovni konkurs za svu decu grada Požarevca od predškolskog do srednjoškolskog uzrasta. Primarni cilj konkursa je buđenje svesti kod najmlađih sugrađana oko značaja očuvanja porodice kao osnovne ćelije svakog društva.

Goran Nestorović, član Gradskog veća zadužen za prosvetu, naglašava da je ovaj konkurs produžen do 10. oktobra, a da će nakon ocenjivanja radova od strane komisije koju će formirati škole, biti izabrani oni najbolji. Pored toga, biće povećan i fond nagrada.

,,Resor obrazovanja vodi statistiku oko upisa dece i imamo podatak da se permanentno smanjuje broj učenika upisanih u prvi razred. Tokom školovanja imamo drugačiju demografsku sliku brojnog stanja dece u odnosu na upis u osnovne i srednje škole”, kaže Nestorović.

Prema rečima Saše Stevića, ista situacija je i u Srbiji i Braničevskom okrugu.

,,Natalitet u celoj Srbiji je u padu, a predviđa se na republičkom nivou manje rođenih u odnosu na umrle. Požarevac i Braničevski okrug ugroženi su dodatnom migracijom stanovništva u inostranstvo”, objašnjava Stević.

To Top