Održana manifestacija “Vlaška muzička magija”

Požarevac

Kultura

Održana manifestacija “Vlaška muzička magija”

Foto: A. Tomić

How Good Of A Friend Are You Really?

Tradicionalna vlaška kuhinja i bogat folklorni program predstavljeni su na manifestaciji „Vlaška muzička magija". Ovo je prva manifestacija ovog tipa u Požarevcu, a održana je u holu Centra za kulturu.

Žmare, specifično vlaško jelo uvršteno u nematerijalno kulturno dobro Srbije, predstavljeno je na manifestaciji. Posetioci su bili veoma zainteresovani da probaju ovaj vlaški specijalitet koji je pripremio Miladin Sulimanović iz Kladurova, kao i čuvenu dunjevaču i šljivovicu Zlatomira Cetkovića "Čiča Zlaje".

Učešće u manifestaciji uzela su udruženja žena koja su predstavila tradicionalne specijalitete ovog kraja, narodnu nošnju i ručne radove. Program je upotpunjen nastupima folklora.

U ime organizatora manifestacije Pokreta Vlaha Srbije prisutne je pozdravio predsednik Vladimir Ugrinović, koji je tom prilikom podsetio da u istočnoj Srbiji vekovima postoji autentična hrana, ali i folklor. Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom grada Požarevca, a otvaranju je prisustvovao zamenik gradonačelnika, Predrag Mijatović.

Predsednik Nacionalnog saveta Vlaha, Novica Janošević, podsetio je da je do sada održano nekoliko tribina o nacionalnom identitetu Vlaha i istakao da će od sada akcenat biti stavljen na manifestacije kroz koje se čuvaju kultura, tradicija i običaji Vlaha, a takođe i kroz folklor i bogatu gastronomiju, što smatra da može doprineti i turističkom sadržaju grada Požarevca.

 

To Top