Požarevačka i bitoljska škola partneri u projektu “Superškole” (FOTO)

Požarevac

Događaji

Požarevačka i bitoljska škola partneri u projektu “Superškole” (FOTO)

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

U okviru projekta „Superškole“, u koncertnoj sali Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Požarevcu održan je koncert učenika sa gostima iz Državnog muzičkog učilišta iz Bitolja.

Po rečima direktorke Muzičke škole, Karoline Sprečaković, ova obrazovna ustanova konkurisala je u oktobru sa projektom pod nazivom „Muzička sinteza kroz zvukove različitosti“ sa partnerskom školom iz Bitolja i tako postala deo projekta “Superškole“ koji u potpunosti finansira Regionalna kancelarija za saradnju mladih „RYCO“. Učenici požarevačke škole su u pratnji nastavnika bili ranije gosti u Makedoniji, a sada su oni došli u Požarevac.

Sala puna publike

„Zadvoljni smo što nam se ukazala ovakva prilika za koju smatram da je od izuzetnog značaja za naše učenike, jer obrazovanje nije konkretno ako se odvija samo u učionici, ako nije praktično primeljivo i iskustveno“, navela je Sprečaković.

Muzička škola „Stevan Mokranjac“ jedna je od 18 škola u Srbiji koje su učesnici ovog projekta.

Cilj projekta je upoznavanje drugih kultura, načina rada u nastavi muzike, koji se ostvaruje kroz učeničku razmenu, to je  zapravo nešto što nedostaje ovom regionu da bismo se bolje razumeli i još više zbližili. Muzika će to najlakše postići uzevši u obzir da govori univerzalnim jezikom“, kazao je Predrag Mijatović, predsednik Skupštine grada Požarevca.

 

Predrag Mijatović

Nakon obraćanja usledio je tridesetominutni muzički program učenika, a zatim su šefu odeljenja za privrednu saradnju Ambasade Nemačke, Kristijanu Šilingu i direktorki beogradskog ogranka Regionalnog centra za saradnju mladih, Mariji Bulat, uručene nagrade.

Uručene nagrade

Šiling je napomenuo da 60 škola iz regiona učestvuje u ovom projektu, da mu je posebno drago što su među njima i muzičke škole i da veruje da će ovaj program imati dugoročnu perspektivu.

Kristijan Šiling

Bulat je istakla da je Regionalni centar za saradnju mladih institucionalni mehanizam za saradnju na zapadnom Balkanu.

“Institucionalni zato što smo osnovani od strane šest vlada zapadnog Balkana, a mehanizam zato što kao i svaki drugi mehanizam činimo neke stvari mogućim, odnosno pokrećemo ih konkretno regionalnu saradnju.  U našem fokusu su mladi, ali ne samo mladi, već zapravo svi oni koji rade sa njima. Mi smo tu da vam pored finasijske obezbedimo podršku u pogledu određenih znanja, veština, ali vi ste ti koju ovu regionalnu saradnju činite mogućom“, istakla je Bulat.

 

Marija Bulat

Kao plod uspešnosti ovog projekta Muzička škola „Stevan Mokranjac“ i  Državno muzičko učilište iz Bitolja će potpisati memorandum o saradnji. Gosti iz Makedonije boraviće u Požarevcu do 8. maja, a završni koncert učenika obe škole biće održan u petak, 6. maja, u koncertnoj sali požarevake škole, sa početkom u 19 časova.

To Top