Požarevački umetnik četvrti put izlaže u Galeriji savremene umetnosti

Požarevac

Kultura

Požarevački umetnik četvrti put izlaže u Galeriji savremene umetnosti

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Izložba „Energija boje i zvuka”, autora Pavla Miladinovića, istaknutog likovnog umetnika iz Požarevca, otvorena je za posetioce.

Slike pripadaju poslednjem ciklusu umetnikovog stvaralaštva koji  je imao premijeru prošle godine u paviljonu „Cvijeta Zuzorić“.

„Izložba sumira dosadašnja istraživanja Pavla Miladinovića na polju slikarstva. Transformišući oblik, Mladinović je rastakao prepoznatljivu formu do granice apstraktnog i ponovo je sintetisao stvorivši pravo biće slike, kao sinergiju linije i boje. Ne bežeći od spontanosti i unutrašnje ekspesije, umetnik se prepustio intuitivnom izražavanju i istraživanju slikarskog medijuma“, rekla je Marina Radosavljević, istoričar umetnosti, kustos u Narodnom muzeju Požarevac.

 

Sa otvaranja izložbe

Miladinović je kazao da je bio dužan da priredi ovu izložbu Požarevljanima koji nisu imali priliku da je vide u paviljonu „Cvijeta Zuzorić“.

„Trudio sam se da energijom boje, ali i zvukom dočaram ono što ja radim i stvaram. Nadam se da će oni koji posmatraju da razumeju moje slikarstvo i tumačiti neke modernije stvari koje radim“, rekao je umetnik i najavio je tokom ove godine izložbu grafika nastalih od 1970. do 2000. godine.

Učenici Srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“, iz klase profesorke Slavice Veličković, muzički su obojili otvaranje izložbe.

Pavle Miladinović rođen je u Požarevcu 1946. godine. Diplomirao je na Višoj umetničkoj školi u Beogradu 1971. godine u klasi profesora Ante Abramovića i Miluna Mitrovića. Grafiku je privatno studirao i izučio kod magistra grafike Miroslava Arsića. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 1989. godine, a dugogodišnji je član i ULIS-a Milena P. Barili. Radio je kao likovni pedagog u školi „Dositej Obradović" u Požarevcu. Pavle Miladinović je predsednik i osnivač Udruženja „Art krug PM“ Požarevac.

To Top