Požarevljani osvojili najviši vrh Turske (FOTO)

Požarevac

Zanimljivosti

Požarevljani osvojili najviši vrh Turske (FOTO)

Foto: M.S., R.J.

How Good Of A Friend Are You Really?

Maja Smiljković i Rajko Janković iz Požarevca osvojili su Ararat, najviši vrh Turske na 5.137 metara nadmorske visine. 

Polazna tačka bila je na 2.200 metara, a tokom uspona bila su uspostavljena dva bazna kampa. Jedan je bio na 3.400 metara nadmorske visine i u njemu su proveli tri noći, a drugi na 4.200 metara i u njemu su prespavali jednu noć, zbog aklimatizacije.

Bazni kamp na 3.400 metara nadmorske visine

Požarevljanka Maja Smiljković za E-Braničevo kaže da ova planina nije tehnički zahtevna, ali da je najveći problem predstavljala visina koja iscrpljuje.

,,Bilo je veoma teško zbog vetra koji je strašno duvao, ali volja nas uvek vodi tamo gde srce želi. Koliko je naporno pokazuje i činjenica da smo na putu do vrha proveli četiri dana u baznim kampovima. Na planini smo preko dana mogli da vidimo sunce, ali uveče se temperatura spusti na oko  minus 10 stepeni“,  priča Smiljković.

 

Požarevačka ekipa na vrhu

Ona ističe da su se za ovaj uspon pripremali mesecima unazad tako što su se penjali na manje vrhove koji su iznad 2.000 metara nadmorske visine. Uspon je organizovao Planinarsko-sportski klub „Jastrebac“.

,,Na Araratu smo pola dana provodili u pešačenju, a pola u usponu i nismo imali većih problema. Ovo je za mene ostvarenje jednog davnog sna i na kraju se sva muka isplatila“,  kaže naša sagovornica.

 

Grupa koja je ,,osvojila“ vrh

Ararat je najveća planina Turske. Snegom pokrivena uspavana vulkanska kupa nalazi se na severoistoku Turske, 16 kilometara zapadno od Irana i 32 kilometra južno od Jermenije. U knjizi postanja ova planina se označava kao mesto gde se nasukala Nojeva barka posle potopa.

Continue Reading
Povezane teme...

0 komentar(a)

Vaš komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su osnačena *

To Top