Pravo glasa na referendumu ima 69.230 građana Požarevca i Kostolca

Braničevo

Društvo

Pravo glasa na referendumu ima 69.230 građana Požarevca i Kostolca

Foto: Ilustracija E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Republički referendum se održava u nedelju 16. januara u Srbiji, u vremenu od 7 do 20 časova.

Na republičkom referendumu građani se izjašnjavaju o referendumskom pitanju: „Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?” Na glasačkom listiću građani se izjašnjavaju zaokruživanjem reči „da” ili „ne”.

Požarevac ima 57.824, a Kostolac 11.406 glasača za republički referendum.

„Od RIK-a nam je dostavljeno 69.230 glasačkih listića. Veći je broj glasačkih listića zbog dva zatvora koja se nalaze na teritoriji grada Požarevca, u kojoj se nalaze lica koja imaju prava da glasaju na republičkom referendumu“, kažu iz Gradske izborne komisije za E-Braničevo.

Požarevljani će u nedelju, 16. januara, od 7 do 20 časova, glasati na 57 glasačkih mesta, a Kostolčani na 11, a glasanje će biti organizovano i u dva zatvora.

Akt o promeni Ustava isključivo se odnosi na pravosuđe i njime se ne menjaju drugi delovi Ustava, predviđaju se dodatne ustavne garancije nezavisnosti sudstva i sudija, garantuje se stalnost sudske funkcije i utvrđuje da je najviši sud u Srbiji Vrhovni sud.

Sudije, predsednika Vrhovnog suda i predsednike sudova bira Visoki savet sudstva, dok će organizacione promene obezbediti samostalnost i odgovornost javnog tužilaštva. Takođe, glavne javne tužioce i javne tužioce bira Visoki savet tužilaštva, navodi se na sajtu RIK-a.

Detaljnije OVDE.

To Top