Predstava „Omča“ otvorila 20. smotru „Milivojev štap i šešir“

Požarevac

Kultura

Predstava „Omča“ otvorila 20. smotru „Milivojev štap i šešir“

Foto: A.G.

How Good Of A Friend Are You Really?

Jubilarne 20. Amaterske glumačke svečanosti „Milivojev štap i šešir“ koje se održavaju u čast barda srpskog glumišta, Požarevljanina Milivoja Živanovića, počele su sinoć u Centru za kulturu Požarevac.

Publiku, bez koje ne bi bilo ni pozorišta, pozdravila je u ime domaćina Galina Perić, direktorka Centra za kulturu Požarevac, a festival je proglasio otvorenim Predrag Mijatović, zamenik gradonačelnika Požarevca.

„Milivoje Živanović, koji je bio jedan od velikana drame, bio bi danas srećan što se u njegovom gradu održavaju svečanosti koje slave glumca već 20 godina. Usmereni na festival „Milivojev štap i šešir“, na amatersko pozorište, uveren sam da radimo božansku stvar, a to je promocija pozorišta za sve“, rekao je Mijatović.

Predrag Mijatović

Festival je otvorilo Gradsko pozorište iz Jagodine predstavom „Omča“ autora Petra Trajkovića, u  režiji Velimira Mitrovića.

Žiri festivala koji je radio u sastavu reditelj Božidar Đurović, predsednik žirija, Gordan Bojković, direktor Narodnog muzeja Požarevac i Dragana Ivošević, profesorka u penziji, za najboljeg glumca večeri proglasio je Bojana Miloradovića za ulogu Obrada. Kao nagradu pobednik je dobio repliku Milivojevog štapa sa ugraviranom pločicom i diplomu.

Bojan Miloradović

Specijalna nagrada za slikovito predstavljanje lika pripala je Mariji Debeljković, koja je tumačila ulogu seljanke, a kao nagradu dobila je reprodukciju slike autoportreta Milene Pavlović Barili.

Podsećamo da će žiri svake večeri proglašavati najboljeg glumca koji će dobiti štap, a na kraju festivala sveukupnog pobednika koji će dobiti šešir i tako kompletirati nagradu – Milivojev štap i šešir.

Druge festivalske večeri požarevačkoj publici predstaviće se Amatersko pozorište “Đorđe Damjanov Đeška” iz Jaše Tomića predstavom “Pop Ćira i pop Spira”, u režiji Darka Grahovca. Kompletan program festivala pogledajte OVDE.

Izložba kostima, skica i fotografija iz predstava

Neposredno pre početka festivala, u Galeriji „Obojene svetlosti“ Centra za kulturu Požarevac otvorena je izložba kostima i skica Tine Leposavić iz predstava požarevačkog pozorišta, kao i fotografija.

Deo izložbe kostima

„Ideja je bila da predstavimo kostime koje sam radila za predstave požarevačkog pozorišta i da na neki način damo omaž glumcima koji, nažalost, nisu više sa nama. Publika može na izložbi da vidi i skice, odnosno proces rada na kostimima i fotografije sa nekoliko predstava“, rekla je Leposavić.

Tina Leposavić

Izložba će biti otvorena za posetioce tokom trajanja festivala.

 

To Top