Predstavnici Evropske investicione banke i „Evropa Nostre“ u Bistrici

Petrovac

Događaji

Predstavnici Evropske investicione banke i „Evropa Nostre“ u Bistrici

Foto: RTV Mlava

How Good Of A Friend Are You Really?

Opština Petrovac na Mlavi, selo Bistrica, Turistička organizacija Petrovac i Udruženje vodeničara i pomeljara, danas su bili domaćini predstavnicima Evropske investicione banke i organizacije „Evropa Nostra“ i „Evropa Nostra Srbija“.

U okiru projekta “Sedam najugroženijih lokaliteta nasleđa u Evropi” sa ciljem sagledavanja turističkih sadržaja i svih potencijala ovog kompleksa, gosti su u Bistrici obišli sve vodenice i valjavicu i razgovarali sa vlasnicima i meštanima. U centru sela gosti su posetili i spomen sobu Dragutina Tomaševića.

Stavljanjem na listu sedam najugroženijih lokaliteta nasleđa u Evropi za 2023. godinu, selo Bistrica i cela opština su dobile, pre svega, veliku vidljivost na turističkom tržištu Evrope. Cilj nominacije je rehabilitacija kompleksa vodenica i uvršćavanje u plan održivog turizma Etno sela Bistrica. Sva očekivanja su usmerena i na kreiranje novih radnih mesta koja bi bila od velikog značaja za lokalnu zajednicu, o čemu je E-Braničevo pisalo ranije.

BISTRIČKE VODENICE MEĐU SEDAM NAJUGROŽENIJIH NASLEĐA U EVROPI

Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo je ovaj deo sela Bistrica 1987. godine proglasio za prostornu, kulturno - istorijsku sredinu od velikog značaja. Među gostima je bio u Bistrici juče i direktor ove ustanove.

To Top