Preminuo Predrag Živković Tozovac

Braničevo

Društvo

Preminuo Predrag Živković Tozovac

Foto: Youtube

How Good Of A Friend Are You Really?

Legendarni pevač narodne muzike Predrag Živković Tozovac preminuo je u 86. godini od posledica koronavirusa.

Rođen je 22. januara 1936. godine u Kraljevu, od oca Svetozara „Toze“ Živkovića, po kojem je i dobio nadimak, i majke Budimke. Otac Toza je u to vreme bio čuveni harmonikaš i držao je kafanu u Mataruškoj banji, gde je mali Predrag provodio često svoje vreme slušajući stare narodne pesme.

Oca Tozu su Nemci streljali 1941. godine. Na harmonici koja mu je ostala od oca, počeo je da svira i tako zarađuje za hleb, svirajući na svadbama sa samo 10 godina.

Pored harmonike, naučio je da svira bubnjeve i trubu. Prve singlove je snimio 11. juna 1965. ("Olistala šuma“, „Oči su ti tugom prelivene“, „Kad povedem kolo moje“, „Jesen stigla i u naša sela").

Postaje poznat 1967. godine pesmom za singl ploču „Ispod lipe, kraj potoka“. Iste godine snima četiri singla u duetu sa Silvanom Armenulić.

Njegova velika popularnost počinje 1971. godine, kada pobeđuje na „Pesmi leta“ kompozicijom „Mirjana“. Sledeće godine opet pobeđuje pesmom „Oči jedne žene“ i potvrđuje status najpopularnijeg pevača.

Godine 1972. peva pesmu „Jeremija“, koju tadašnje komunističke vlasti svrstavaju u četničke pesme, zbog čega biva prinuđen da se skloni kod prijatelja u Nemačku. Nakon dve godine vraća se u Srbiju, vlasti mu oduzimaju pasoš, ali Tozovac ostaje miljenik publike i nastavlja da peva.

Pored mnogo održanih koncerata i TV emisija pevao je i u duetu sa: Predragom Gojković Cunetom, Miroslavom Ilićem, Lepom Lukić, Mirom Vasiljević …

Dobio je 2012. diplomu zaslužnog građanina grada Kraljeva, a iste godine održao je solistički koncert u „Sava centru“.

Tozovac će ostati upamćen po pesmama „Mirjana“, „Jesen u mom sokaku“, „Oči jedne žene“, „Ti si me čekala“, „Ljubavi, moja tugo“, „Danče“, „Vlajna“ i mnogim drugim pesmama za sva vremena.

To Top