Prepumpna stanica – šansa za 6.000 novih priključaka na toplovod

Požarevac

Društvo

Prepumpna stanica – šansa za 6.000 novih priključaka na toplovod

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

U srednjoročnom planu poslovne strategije i razvoja JP ,,Toplifikacija” za period između 2022. i 2026. godine prioritet je izgradnja prepumpne stanice koja bi omogućila priključenje na daljinsko grejanje za 6.000 novih korisnika na području grada Požarevca.

Postoji potreba za širenjem toplifikacione mreže, međutim, upravljanje grejanjem pumpnim postrojenjem TEKO ,,A” nije održivo, s obzirom na to da nema mogućnosti za dalje značajno uvećanje broja priključaka na daljinski sistem grejanja. Problem bi mogao da se reši izgradnjom prepumpne stanice za podizanje pritiska koja bi trebalo da omogući nadoknadu pada pritiska u konzumnom području Požarevca i nazad do pumpnog postrojenja u TEKO „A” u Kostolcu.

“Ukoliko bi se u nekom kraćem vremenskom periodu priključili na daljinski sistem grejanja Požarevca i okolnih naselja svi kupci kojima su za to stvoreni uslovi, a prepumpna stanica za podizanje pritiska se ne izgradi, ne bi bilo moguće obezbediti svima podjednak kvalitet grejanja, a u nekim zonama grejanje čak ne bi bilo moguće”, objašnjeno je u srednjoročnom planu razvoja JP “Toplifikacija”.

Kako se dalje navodi, izgradnjom prepumpne stanice stekli bi se uslovi za priključak od 5.000 do 6.000 individualnih stambenih objekata, kao i budućih poslovnih i objekata kolektivnog stanovanja.

“Potrebno je podizati pritisak u toplifikacionoj mreži, a izgradnjom prepumpne stanice povećaćemo broj budućih korisnika i stvoriti tehničke uslove da dođemo do visinskih zona Požarevca”, objasnio je Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, na nedavno održanoj sednici lokalnog parlamenta.

Kako kaže, projekat za stanicu postoji,  a određen je lokalitet kod trafostanice Požarevac, na izlazu iz Ćirikovca. Parcela je u vlasništvu grada i obezbeđena je građevinska dozvola. Jedini problem je što izgradnja prepumpne stanice košta oko 600 miliona dinara.

“Ovo je najbitnija kapitalna investicija za koju moramo naći načina kako da je finansiramo. Pokušaćemo da dođemo do sredstava preko rezličitih fondova van budžeta Požarevca”, najavio je Pavlović.

Na nedavnom zasedanju lokalnog parlamentu u Požarevcu ova odluka je usvojena.

To Top