Grad Požarevac i „Prijatelji Čačalice“ ozvaničili saradnju

Požarevac

Događaji

Grad Požarevac i „Prijatelji Čačalice“ ozvaničili saradnju

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Potpisan memorandum o saradnji između grada Požarevca i Ekološkog društva „Prijatelji Čačalice“.

Cilj ovog sporazuma je razvijanje i unapređenje saradnje u oblasti uređenja i održavanja zelenila na javnim površinama na teritoriji Požarevca.

„Korak koji smo danas napravili možda jeste mali, ali je svakako u dobrom pravcu. Grad će podržati participaciju građana i udruženja u donošenju gradskih odluka koje su u javnom interesu. Dokument koji je potpisivanjem upravo stupio na snagu možemo tumačiti i kao nameru grada Požarevca i Udruženja „Prijatelji Čačalice“ da ekologiju promovišu u prioritet i civilnog društva i lokalne samouprave“, istakao je gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović.

 

Saša Pavlović

Saradnja podrazumeva ostvarivanje ciljeva kroz sledeće aktivnosti: osmišljavanje, planiranje i sprovođenje projekta od obostanog interesa i interesa zajednice, izradu predloga za uređenje i održavanje zelenih površina na teritoriji grada, kao i zaštitu šuma. Pored toga, predviđeno je podizanje ekološke svesti građana putem promotivnih kampanja i edukacija o zaštiti životne sredine, nabavljanje i sadnja novih sadnica i pružanje medijske i organizacione podrške prilikom sprovođenja radnih akcija na uređivanju zelenih površina.

Po rečima gradonačelnika, saradnja obihvata i uređenje i postavljanje putokaza, informacionih tabli, mobilijara za sedenje, igru i odlaganje smeća oko i unutar spomen parka „Čačalica“, kao  i pružanje stučno konsultantskih usluga i pronalaženje novih lokacija za sadnju drveća.

„Požarevac mora da osnaži komunikaciju sa nevladinim sektorom, a ovo je jedno od nevladinih udruženja na području grada. Grad mora da sluša svoje građane, a vi ste predstavnici u ovoj oblasti“, naglasio je Pavlović.

On je još dodao da grad računa da pomoć članova ovog društva u svim javnim raspravama u oblasti zaštite životne sredine.

„Mislim da smo kao ekološko društvo u prethodnom periodu bili malo zanemareni, ali sada idemo u dobrom smeru i nadam se da ćemo istrajati u tome“, naveo je Stefan Vukić iz Ekološkog društva „Prijatelji Čačalice“ i izrazio zadovoljstvo današnjim potpisivanjem memoranduma o saradnji.

 

Stefan Vukić

On je podsetio da je Ekološko društvo „Pijatelji Čačalice“ osnovano 2010. godine, da je proisteklo iz pokreta Gorana koje je osnovano upravo na Čačalici 1960. godine i da kontinuirano radi na širenju ekološke kulture i očuvanju ekološke celine Spomen parka „Čačalica“.

To Top