Prodaja parcela - jedini način da se pokrene privreda u Požarevcu?

Požarevac

Ekonomija

Prodaja parcela - jedini način da se pokrene privreda u Požarevcu?

Foto: E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Povodom prodaje parcela u industrijskoj zoni povedena je rasprava na jučerašnjem zasedanju lokalnog parlamenta. Opozicija je protiv prodaje zemlje, dok vlast smatra da je to jedini način da se privuku investitori i pokrene privreda.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, objasnio je da su pisma o namerama koja je grad dobio od potencijalnih investitora bila osnov za pokretanje licitacije, odnosno prodaje parcela. Prodato je ukupno osam parcela u novoj industrijskoj zoni po ceni od 1.250 i 1.255 evra po aru.

„To je ono što sam ranije najavio, da imamo nekoliko zaiteresovanih lica koja žele da otkupe zemljište u novoj industrijskoj zoni sa ciljem da otvore proizvodne pogone, trgovinske lance ili magacinski prostor koji će sutradan zapošljavati određen broj naših Požarevljana. Raduje me da su  zainteresovana lica naši sugrađani koji duži niz godina u Požarevcu obavljaju svoje delatnosti uspešno“, rekao je Pavlović.

>>POZNATI INVESTITORI U NOVOJ INDUSTRIJSKOJ ZONI<<

Pavlović je podsetio da je u severnom bloku industrijske zone u toku izgradnja fabrike kafe, kao i da je firma „Diprom“ otkupila jedan deo parcele gde će otvoriti trgovinski lanac i istakao da se nova industrijska zona, koja je započeta još 2010. godine, polako privodi nameni.

„Zadatak grada je da završi sa asfaltiranjem ulice Nova 2 i 4, odnosno Ilije Gojkovića. Dakle, infrastruktura je tu, rešavamo imovinsko-pravne odnose, što se tiče trafostanica tu smo pri kraju izdavanja upotrebnih dozvola“, zaključio je on.

 

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca

Gradonačelnik je najavio da je dobio još tri pisma o namerama od tri nova investitora koji žele da otkupe zemljište u novoj industrijskoj zoni, ali nije želeo da otkrije u ovom trenutku ko su oni.

Slobodan Vasić, šef odborničke grupe „Dosta je bilo – RIIS Istok“, rekao je da su oni protiv prodaje zemlje jer je to resurs koji ne može da se nadoknadi i da zemlju ne bi trebalo prodavati već držati u vlasništvu grada i na neke druge načine ponuditi budućim finansijerima.

 „Za seljaka prodavanje zemlje je prodavanje dedovine i taj stav imam. Ja zemlju nikada neću prodati, probaću da je izdam. To nije resurs koji ne možemo da kupimo u robnoj kući. No, ako je ovo bio način da pokrenemo investitore dođu u Požarevac i zaposlimo ljude dobar je mamac, slažem se, a ako to bude trend da prodajemo ja se sa tim nikada neću slagati“, rekao je Vasić.

 

Slobodan Vasić

Gradonačelnik je potom odgovorio da je on menadžer grada i da je njegov zadatak da stvori preduslove da bi ostvario neki cilj, a to je otvaranje industrijske zone i zapošljavanje Požarevljana.

„Šta menadžer treba da radi, da zavrti i povrati novac. Da napravim poređenje sa fudbalom: klub kupi igrača, napravi od njega dobrog igrača i proda ga za veći novac. To rade fudbalski klubovi“, napravio je poređenje gradonačelnik.

On je između ostalog rekao da je gradu u interesu i da velikom investitoru koji bi izgradio fabriku i zaposlio veliki broj ljudi, ako bude bilo neophodno, besplatno ustupi zemljište, jer se povećanjem broja radnika, povećavaju porezi i doprinosi, a samim tim i budžet grada.

Što se tiče diskusije da je umesto prodaje zemlje mogao da se pronađe neki drugi modalitet, Pavlović je napomenuo da je zakonom o planiranju i izgradnji predviđeno izdavanje upotrebne dozvole za novoizgrađene objekte samo ako je investitor vlasnik građevinske parcele, jer u drugim slučajevima zakon ne prepoznaje mogućnost izdavanja iste.

„Da nismo prodali zemlju nego dali u zakup, kako bi ti ljudi dobili građevinsku dozvolu? Svaki investitor bi vam rekao da neće da ulaže u nešto što nije njegovo i za šta nije siguran da će biti njegovo. Manite dedovimu, imam i ja dedovinu i ne planiram da je prodam, tako sam vaspitan. Ali ovo nije dedovima, ovo nije poljoprivredno zemljište, ovo je zemljište za industrijsku zonu“, naglasio je Pavlović.

Vasić je potom ponovo izašao za govorinicu i rekao da je odbornička grupa „Dosta je bilo – RIIS Istok“ uzdržana povodom ove odluke, jer ne želi da koči napredak grada i istakao:

,,Vi ne možete da poredite fudbalere i zemlju, jer je resurs nadoknadiv – svake  godine imate novu generaciju. Zemlju imamo onoliko koliko imamo i to ne može biti ni više, a ni manje. U vašem izlaganju mi smeta i stav da ako se pojavi veliki investitor, mi ćemo zarad zapošljavanja  tu zemlju i da poklonimo. Lakše mi je da ste poklonili radnjama ,,Tip-top“ ili „Milami“, ali mali uvek moraju da plate. Bogatima daj, a malima naplati“, kazao je Vasić.

Pavlović je odgovorio da svi mogu kritikovati zakon, ali da ga se moraju pridržavati.

„Sama prodaja zemlje je inicijalni korak ka višem cilju i to je normalna stvar svuda u svetu, nije sramota.  Ne sećam se da je u prošlosti grad Požarevac kupio neki hektar zemlje, pa nemojte samo da spominjemo prodaju. Obratimo pažnju i na to da smo mi kao grad za nekih četiri meseca od konstituisanja vlasti i skupštine odmah kupili 14 hektara i 60 ari zemlje, što je samo početak“, podsetio je Saša Pavlović.

Odbornici su nakon rasprave podržali odluku o otuđenju građevinskog zemljišta iz javne svojine grada Požarevca u postupku javnog nadmetanja.

Continue Reading
To Top