Proizvodnja električne energije u „TE – KO Kostolac“

Kostolac

Privreda

Proizvodnja električne energije u „TE – KO Kostolac“

Foto: „Energija Kostolac“

How Good Of A Friend Are You Really?

Remontovani su svi termoblokovi u kostolačkom ogranku i sinhronizovani na elektroenergetski sistem.

Kostolački termokapciteti za proizvodnju električne energije proizveli su ukupno 2,77 milijardi kilovat-časova tokom prve polovine ove godine. Potrošnja električne energije u letnjem periodu raste, zbog čega se veliki napori ulažu u stabilnu proizvodnju neophodnu za normalno funkcionisanje privrede i građana. U skladu sa ovim potrebama remontovani su svi termoblokovi u kostolačkom ogranku i sinhronizovani na elektroenergetski sistem Srbije.

Ukoliko se posmatra pojedinačni učinak termoelektrana, najstariji kostolački blokovi A1 i A2 proizveli su ukupno 892 miliona kWh do kraja juna. Ovim proizvodnim rezultatom premašen je plan proizvodnje za 11 odsto za blokove A1 i A2 u tom periodu. Funkcionisanjem ove termoelektrane omogućeno je da se osim električne proizvodi i toplotna energija koja se koristi za daljinski sistem grejanja Požarevca, Kostolca, kao i naselja koja se nalaze u neposrednom okruženju termoelektrana i kopova u Klenovniku i Ćirikovcu.

Blokovi koji pripadaju TE „Kostolac B“ ostvarili su proizvodnju koja iznosi 1,88 milijardi kWh. Ovaj zbirni rezultat je dobijen zajedničkom proizvodnjom bloka B1 od 907 miliona kWh i bloka 2 od 977 miliona kWh. Ukupna snaga ove termoelektrane iznosi 700 megavata, koja će u narednom periodu biti uvećana za 350 novih megavata, kada bude završena izgradnja novog bloka B3, koji će obezbediti dodatnu energetsku nezavisnost EPS-a.

To Top