Proleće donosi promene – motivisanost ili umor?

Braničevo

Svaštara

Proleće donosi promene – motivisanost ili umor?

Foto: Pixabay.com

How Good Of A Friend Are You Really?

Proleće donosi brojne promene u prirodi, dani postaju duži i topliji, priroda oživljava, menjaju se boje i mirisi, pa je nemoguće ne osećati se drugačije.

Dolazak proleća doživljavamo kao vreme razvoja, rasta, obnavljanja i šanse za novi početak, pa se zato smatra prirodnim lekom za dobro raspoloženje. Na većinu ljudi promene deluju pozitivno i tokom proleća bivaju motivisaniji, zaljubljeniji, osećaju se bolje i definišu nove ciljevi.

Ipak, mnogi u ovom periodu osećaju takozvani prolećni umor. To je stanje kada se organizam nakon zime prilagođava vremenskim promenama, višoj temperaturi vazduha i dužim danima.

Naime, tokom zime metabolizam je orijentisan na prevazilaženje loših vremenskih uslova, a sa porastom temperature i povećanjem količine dnevne svetlosti dolazi do hormonalnih i metaboličkih promena, koje utiču i na naše raspoloženje. Prilikom porasta temperature, krvni sudovi se šire i pritisak pada, što se manifestuje osećajem malaksalosti, pospanosti, slabom koncentracijom, razdražljivosti, depresivnosti, glavoboljom i brzim zamaranjem.

Podsećamo, proleće je zvanično počelo u nedelju, 20. marta i traje sve do utorka, 21. juna, kada ga zamenjuje najtoplije i mnogima najomiljenije doba godine, leto.

Continue Reading
To Top