PU Požarevac: Stanje bezbednosti u Braničevskom okrugu povoljno

Braničevo

Saopštenja

PU Požarevac: Stanje bezbednosti u Braničevskom okrugu povoljno

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Policijske uprave u Požarevcu, tokom prvih devet meseci 2023.godine održali su povoljno stanje bezbednosti na teritoriji Braničevskog okruga i ostvarili dobre rezultate rada.

Ukupno je izvršeno 1.083 krivična dela, od kojih su 457 krivičnih dela izvršenih od strane nepoznatog izvršioca, a rasvetljeno je 350 krivičnih dela, odnosno ostvarena je efikasnost u rasvetljavanju od oko 77 odsto. Stanje javnog reda je povoljno, kao i bezbednost saobraćaja, koju karakteriše smanjenje broja nastradalih i povređenih lica u saobraćajnim nezgodama.

Broj krivičnih dela u prvih devet meseci 2023.godine na području Braničevskog okruga manji je u odnosu na isti period prošle godine, a veće procentualno smanjenje krivičnih dela beleži se na području Velikog Gradišta i Golupca.

Prijavljeno je jedno krivično delo ubistvo, koje je izuzetnim radom i zalaganjem radnika policije uz značajnu saradnju sa Višim javnim tužilaštvom u Požarevcu, u najkraćem vremenskom periodu rasvetljeno, a izvršioci uhapšeni. Nije bilo izvršenja drugih teških krivičnih dela, posebno krivičnih dela koja bi izazvala pažnju javnosti.

Operativnim radom policije zaplenjeno je više od 8,7 kilograma narkotika i 3.460 tableta koja takođe predstavljaju narkotička sredstva.

Javni red na području Policijske uprave u Požarevcu za prvih devet meseci 2023.godine je stabilan, uz blago uvećanje broja izvršenih prekršaja protiv javnog reda. U prethodnom periodu je, tokom letnje turističke sezone, na području policijske uprave održan veći broj javnih skupova koji su bili obezbeđeni radom policije i koji su protekli mirno. Tokom održavanja tih skupova bilo je prisutno i više hiljada građana (Sedmojulski vašar u Požarevcu, Ljubičevske konjičke igre, Tradicionalne manifestacije u Velikom Gradištu i Golupcu - Alaske večeri, Pasuljijada i druge manifestacije koje su održane na području Petrovca na Mlavi, Kučeva, Malog Crnića, Žabara i Žagubice).

Policijska uprava u Požarevcu je neposredno pre i početkom školske godine, u skladu sa nalozima Ministarstva unutrašnjih poslova, preduzela mere na bezbednosnom pokrivanju škola na području Braničevskog okruga, a radi povećanja bezbednosti učenika i radnika škole. Radi sprovođenja naloga i adekvatnog obezbeđenja, pripadnici policije održali su sastanke sa Školskom upravom i direktorima škola, gde su dogovorili dalje aktivnosti u narednom periodu, a u cilju povećanja bezbednosti škola, a posebno učenika.

Tokom prvih devet meseci ove godine, na području Braničevskog okruga došlo je do smanjenja broja saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima za oko 5,2 odsto, odnosno smanjen je broj poginulih lica u saobraćajnim nezgodama za jedno lice, dok je broj teško i lako telesno povređenih smanjen za oko 2,1 odsto. Policijski službenici saobraćajne policije podneli su 3.375 prekršajnih prijava i 25.398 prekršajnih naloga, isključili iz saobraćaja 1.045 vozača zbog upravljanja vozilom pod uticajem alkohola ili psihoaktivnih supstanci i zadržali 373 vozača.

Postupajući po Zaključku Vlade Republike Srbije na reviziji izdatih dozvola za držanje oružja, Policijska uprava u Požarevcu započela je 7.245 provera za reviziju držanja oružja, oduzela 55 komada oružja nakon smrti vlasnika, izvršila 3.091 proveru prostorno-tehničkih uslova za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i podnela 92 Zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog njegovog nesavesnog čuvanja.

Policijska uprava u Požarevcu izdala je 12.134 lične karte, 12.002 putne isprave, 7.575 vozačkih dozvola, 45.500 registarskih nalepnica i u registar vozila upisala 3.075 novih vozila.

Rezultati rada Policijske uprave u Požarevcu u velikoj meri postignuti su uz aktivnu saradnju sa drugim državnim organima i institucijama, pre svega Višim i Osnovnim javnim tužilaštvima, ali i uz podršku jedinica lokalne samouprave na području Braničevskog okruga.

Policijska uprava u Požarevcu će i u narednom periodu nastaviti sa aktivnim bezbednosnim pokrivanjem područja, radi bezbednosne prevencije i sprečavanja izvršenja krivičnih dela, prekršaja i ostvarivanja adekvatne bezbednosti saobraćaja na putevima Braničevskog okruga.

 

To Top