Rabrovo čuva sećanje na Filipa Nikolića

Kučevo

Zanimljivosti

Rabrovo čuva sećanje na Filipa Nikolića

Foto: Dragan Despot Đorđević

How Good Of A Friend Are You Really?

Bojan Veljković, direktor festivala ,,Kulturni epicentar“, naslikao je u Rabrovu mural sa likom Filipa Nikolića, poznate francuske muzičke i filmske zvezde.

,,Svetska zvezda, francuski pop muzičar i glumac Filip Nikolić, koji je 2009. godine preminuo u 35. godini života, osnivač i član grupe ,,2BE3“, poreklom je iz našeg kraja, iz sela Vuković, gde je krenuo u osnovnu školu. U znak sećanja na njegovo delo naslikan je mural sa njegovim likom“, kaže Veljković.

Njegovi roditelji, Nikodije i Sladenka,  koja je iz sela Vuković, u Francusku su otišli 1967. godine. Filip je kao dečak bio uspešan gimnastičar, voleo je da peva i delio uobičajenu sudbinu dece naših doseljenika sve do 1996. godine, kada je sa svojim prijateljima odlučio da formira grupu ,,To be free“ koja je promenila francuski muzički pejzaž. Za tili čas su prodali pet miliona albuma, ušli na sve televizijske i radijske stanice, punili najveće hale po Francuskoj i širom Evrope.

Filip Nikolić - svetski, a naš

U biografiji Filipa Nikolića se navodi da je napravljena i televizijska serija ,,Biti slobodan“ (2Be3) 1997. godine i strip s njihovim imenima, a voštane figure su im ušle u čuveni muzej „Greven“, a njegova voštana figura je našla mesto i u muzeju ,,Madam Tiso“ u Londonu.

U jeku slave, dobijao je stotine pisama obožavateljki dnevno. Početkom 2000. godine sa grupom je boravio u Srbiji, u okviru turneje po Evropi. Nakon raspada grupe, preorijentisao se na glumu.

Bio je i u Holivudu, gde je snimio film sa Denis Rodmanom (Simon Sez), dok je u Francuskoj glumio u poznatoj detektivskoj seriji ,,Navaro“. Sa Tihomirom Stanićem je kao dečak glumio u domaćem televizijskom filmu „Kraj partije“, zatim u srpsko-francuskom filmu „Put za obećanu zemlju“. Boravio je i u Srbiji gde je snimio nekoliko televizijskih reklama i muzičkih spotova. 

Poslednjih godina često je nastupao i u pozorištu. Pred kraj života je odlučio da se ponovo vrati muzici i pripremao je prvi solo album i planirao da napiše knjigu o svojoj karijeri. Preminuo je u snu, u svojoj 35. godini. Za sobom je ostavio ćerku Sašu iz braka sa Francuskinjom Valeri Burdan.

To Top