Otkriven mural sa likom Vojvode Dušana u Rabrovu

Kučevo

Događaji

Otkriven mural sa likom Vojvode Dušana u Rabrovu

Foto: D. D. Đorđević, T. Sotirov

How Good Of A Friend Are You Really?

Vojvoda Dušan Dimitrijević Brđanin rođen je pre 140 godina  u Rabrovu na današnji dan. Ovaj bitan jubilej u Rabrovu danas je obeležen otkrivanjem murala sa njegovim likom. 

Slika je poklon umetnika iz Beograda i postavljena je na zgradi Doma kulture u Rabrovu.

Ovaj portret je delo Branka Vasiljevića, umetnika iz Beograda, slikara, fotografa, penzionisanog pukovnika i profesora francuskog jezika i književnost. Od 2002. godine aktivno se bavi slikanjem, a izlagao je više puta samostalno u zemlji i van njenih granica.

Dragan Despot Đorđević, književnik, jedan od organizatora obeležavanja ovog jubileja, istakao je da se na ovaj način ukazuje široj zajednici i javnosti kako se mora odnositi prema znamenitim licnostima i da je ovo početak osvetljavanja ličnosti i dela Vojvode Dušana, nedovoljno poznatoj širok javnosti. 

Ognjen Štrbac iz Rabrova pokrenuo je inicijativu o formiranju udruženja građana koje će se baviti očuvanjem sećanja na ovu znamenitu ličnost i njegovu ulogu u vojno-političkom životu u Srbiji u prvoj polovini 20 veka.

Štrbac je prilikom otkrivanja murala istakao da će do kraja godine biti održana osnivačka skupstina udruženja građana ,,Vojvoda Dule” i da već postoje značajne inicijative koje čekaju na realizaciju a koje će biti od značaja kako za očuvanje sećanja tako i za vraćanje relevantnih istorijskih ličnosti i događaja u okvire kakve  su zaslužili svojim delovanjem a kojima su i nas zadužili, te i da  ne smemo zaboraviti i napustiti put koji su svojim životima trasirali za nase generacije i one koje dolaze.

Vojvoda Dušan Dimitrijević Brđanin bio je advokat, četnik i komitski vojvoda u Staroj Srbiji u vreme borbi za Makedoniju početkom 20. veka. On je rođen 9. decembra 1882. godine u Rabrovu.

To Top