Radionica o javnom zdravlju u Požarevcu

Požarevac

Događaji

Radionica o javnom zdravlju u Požarevcu

Foto: T. Sotirov

How Good Of A Friend Are You Really?

Danas je u Gradskom zdanju u Požarevcu održana uvodna radionica pod nazivom „Podrška gradovima i opštinama Podunavskog i Braničevskog okruga u izradi planova javnog zdravlja“.

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, istakao je da je ovu radionicu podržala ambasada Švajcarske i Švajcarska agencija za razvoj, a operativni partner je Stalna konferencija gradova i opština sa kojom su, po njegovim rečima, Požarevac i Smederevo u prošlosti imali niz zajedničkih projekata.

Doktorka Jasna Avramović, načelnica Podunavskog upravnog okruga, istakla je da je cilj radionice da komunikacija između centara za socijalni rad, lokalnih samouprava, domova zdravlja, bolnice i republičkih vlasti bude jednostavnija, da bi lakše razmenjivali informacije.

,,Važno je to što će se danas i u budućnosti dešavati na ovim radionicama, jer se svi rodimo i umremo na jednom mestu, a to je bolnica. Zdravstvo na nivou Srbije i ova dva okruga trebalo bi da imaju jedinstvene ciljeve i planove. Samo zdrav čovek može sve – bolestan ima samo jednu želju, da ozdravi“, kazala je Avramović.

Doktorka Ana Jovanović, v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu, kazala je da član 14 Zakona o javnom zdravlju iz 2016. godine, jasno definiše sve teme o kojima je bilo reči na današnjoj radionici.

,,Od današnjeg sastanka i budućih radionica očekujemo pojašnjenja za sve one nedoumice koje smo imali oko programiranja i budžetiranja programa za javno zdravlje. Briga za unapređenje društvenog zdravlja trebalo bi da bude stalna tema kod donosioca političkih odluka, stručnjaka i pojedinaca. Cilj ćemo postići samo ako postignemo društvenu klimu u kojoj pravo na zdravlje predstavlja osnovno ljudsko pravo“, rekla je Jovanović.

Jasmina Tanasić, programska direktorka za društveni razvoj Stalne konferencije gradova i opština, kazala je da se na radionicu prijavilo 39 učesnika, ali je došlo duplo više.

,,Danas će doktorka Mirjana Živković Šulović ispred Instituta za javno zdravlje Srbije ,,Dr Milan Jovanović Batut“ govoriti o tome koje su to naše nadležnosti, šta bi trebalo da radimo, a kasnije ćemo da se dogovorimo kako da iznedrimo Plan javnog zdravlja za svaku lokalnu samoupravu. Javno zdravlje je organizovani napor zajednice, društva, države, pojedinca i svih aktera u društvenom životu da omoguće pojedinicu porodicu i društvu zdrave izbore“, objasnila je Tanasić.

 Učesnici radionice

Na radionici su učestvovali predstavnici lokalnih samouprava i javnih, zdravstvenih i socijalnih ustanova Braničevskog i Podunavskog okruga.

To Top