Rekordan broj učesnika na 17. Pasuljijadi

Veliko Gradište

Događaji

Rekordan broj učesnika na 17. Pasuljijadi

Foto: Turistička organizacija Veliko Gradište

How Good Of A Friend Are You Really?

Tradicionalna kulinarska manifestacija Pasuljijada okupila je sedamnaesti put u Velikom Gradištu rekordan broj vrhunskih kulinara i ljubitelja domaće kuhinje. Prijavljeno je bilo 155 ekipa, a takmičilo se 147.

Skup je otvorio zamenik predsednika opštine Veliko Gradište, Slađan Marković, koji je poželeo dobrodošlicu svim učesnicima manifestacije i posetiocima, a u 15 časova je u gradskom parku počelo kuvanje najpoznatijeg pasulja „gradištanca“.

Učesnici su sređivali svoje štandove najbolje što umeju, uglavnom u etno stilu, a najlepše uređenu "kuhinju" imala je ekipa Udruženja žena „Srebrne niti - Zatonje“. Pored ove nagrade, direktorka Turističke organizacije Veliko Gradište, Dajana Stojanović, uručila je i nagrade za najoriginajlniji naziv ekipe i najveseliji kotlić.

Ekipe su brižljivo smišljale jedinstvena, šaljiva imena, a pobedila je ekipa pod nazivom „Zbog Gradištanca brak traje – ništa bez dobre kobaje!!!“. Specijalna nagrada za najveseliji kotlić pripala je ekipi „Ako se danas ne opasuljimo, dogodine ćemo“. 

U isto vreme, u gradskom parku krčkao se vojnički pasulj kome su se svi posetioci najviše radovali jer su mogli da ga degustiraju besplatno. Pasulj za narod kuvali su vojnici - Garnizon iz Požarevca. Posebnu zahvalnicu vojsci uručio je zamenik predsednika opštine Slađan Marković, a zahvalnicu je primio zastavnik Milan Pavlović.

Posle tačno tri sata od početka kuvanja, organizator je dao znak učesnicima da gase vatru. Kapiteni ekipa dali su volonterima uzorak pasulja u činijama. Žiri je ocenjivao  izgled pasulja, njegov ukus, gustinu, raskuvanost i zaljućenost. Predsednik žirija Uroš Dučić na bini je otvorio brojeve nagrađenih.

Treće mesto osvojio je pasulj koji je skuvala Građana Marković iz Petke kod Kostolca, a nagradu joj je uručila direktorka Turističke organizacije Dajana Stojanović, drugo mesto zauzela je ekipa na čijem je čelu bio Sveta Petrović iz Velikog Gradišta, a nagradu mu je uručila zamenica predsednika skupštine Solfina Jovanović.

Kao vrhunski eliksir za dug život, predsednik žirija je preporučio pobednički pasulj koji je skuvala Dragana Golubović iz Despotovca. Nagradu pobedniku uručio je zamenik predsednika opštine Slađan Marković.

Kako dolikuje ovoj manifestaciji, nakon dodele nagrada usledio je koncert, a za dobro raspoloženje bio je zadužen OK bend.

Organizatori Pasuljijade su opština Veliko Gradište i Turistička organizacija ove opštine. Saradnik manifestacije i dugogodišnji organizator je Kulturni centar „Vlastimir Pavlović Carevac“, kao i Srednja škola Veliko Gradište.

                            Najlepšte bašte i balkoni                                            

U okviru 17. Pasuljijade, u jutarnjim časovima izabrane su najlepše bašte i najlepši balkoni u Velikom Gradištu. Komisija je obilazila cvetna dvorišta, ocenjivala angažovanje na uređenju bašti i balkona, zelenila i cvetnih sadnica. Sva dvorišta su fotografisana, a fotografije su izložene u gradskom parku na velikim panoima.

Izložene fotografije najlepših bašti i balkona

Zamenica direktorke Kulturnog centra „Vlastimir Pavlović Carevac“, Gordana Radovanović, uručila je nagrade u ovoj kategoriji. Žiri je nagradu za najcvetniju baštu  dodelio Verici Ducić iz Zatonja, najuređeniju baštu imala je Lidija Ristović iz Tribroda, a najslikovitije dvorište Zlatica Stević iz Desina.

Najuređeniji balkon ove godine imala je Branka Jovanović iz Velikog Gradišta, drugo mesto pripalo je Biljani Kostić iz Topolovnika, a treće mesto osvojio je Vlastimir Simić iz Velikog Gradišta.

Najuređenije zajedničko dvorište ispred zgrade imali su stanari u ulici Žike Popovića 1, na čelu sa Dragicom Zgonjanin.

Nagrade za najlepše bašte i balkon obezbedila je grnčarija Pavlović iz Češljeve Bare.

 

Continue Reading
Povezane teme...
To Top