Predstavljen program 21. „Sestroljinskih dana preobraženja“

Požarevac

Kultura

Predstavljen program 21. „Sestroljinskih dana preobraženja“

Foto: M. V.

How Good Of A Friend Are You Really?

Kulturno- duhovna manifestacija „Sestroljinski dani preobraženja“ biće održana 18. i 19. avgusta, u porti manastira Sestroljin, najavljeno je na konferenciji za medije.

Protojerej stavrofor Radoslav Vukosavljević najavio je da će 18. avgusta, dan uoči praznika, služiti večernje u crkvi Svetog Vaznesenja Gospodnjeg sa početkom u 17 časova, a na sam dan Preobraženja u 9 sati svetu liturgiju sa osvećenjem novog grožđa. Nakon liturgije uslediće pričešće onih koji se pridržavaju Velikogospojinskog posta.

„Naša crkva je veoma radosna kada, pre svega, dođe omladina. To je nama bio glavni cilj kada smo započinjali ovu manifestaciju, da deca iz ovog sela družeći se pobegnu od svih pošasti koje prate današnje vreme, ne samo omladinu nego celo čovečanstvo. Ove godine očekujemo da će mnogi doći u Sestroljin i prisustvovati ovom jedinstvenom događaju“, kazao je protojerej stavrofor Radoslav Vukosavljević.

Zoran Nedeljković, predsednik Saveta Mesne zajednice Poljana, podsetio je da se ova manifestacija održava već 21. godinu pod pokroviteljstvom grada Požarevca, a u organizaciji Crkvene opštine Poljana, MZ Poljana, KUD „Mladost“ iz ovog mesta, etno sekcije, Turističke organizacije Požarevca i Centra za kulturu Požarevac.

On je najavio da program 21. "Sestroljinskih dana preobraženja" počinje 18. avgusta u 10 časova otvaranjem likovne kolonije Udruženja „Mir-Mar“ iz Požarevca, a u 18.30 časova biće otvorena izložba slika nastalih na koloniji. Svečano otvaranje manifestacije podizanjem zastave i intoniranjem himne predviđeno je u 19.30 časova, nakon čega sledi pozdravna reč organizatora i obraćanja predstavnika crkve i čelnika grada. Nakon govora uslediće koncert KUD „Mladost“ iz Poljane sa gostima.

„Među gostima su kulturno-umetnička društva iz Bubušinca, Kostolca, Živice, a dolaze nam u goste i deca iz Gnjilana. Milan Vasić, mladi glumac koji je poznat i kao dobar pevač, biće gost programa  i promovisaće muziku sa teritorije Kosova i Metohije“, najavio je Nedeljković.

Drugog dana manifestacije, 19. avgusta, takođe u 19.30 časova, počeće koncert KUD „Mladost“ sa gostima, a potom će u 20.30 časova uslediti koncert narodne muzike na kome će nastupiti Danka Stojiljković, Raša Pavlović, Valentina Marković, Sara Pavlović i Jovana Lazarević, uz pratnju orkestra Bobana Živkovića iz Poljane.

Obe večeri planirana je večera u 22.30 časova za goste i učesnike programa.

 

To Top