Rudari Kostolca razgovaraće sa direktorom EPS-a

Kostolac

Događaji

Rudari Kostolca razgovaraće sa direktorom EPS-a

Foto: Energija Kostolac

How Good Of A Friend Are You Really?

U ponedeljak, 20. februara, u 12 časova, biće održan jednočasovni zbor radnika zaposlenih na Kopovima Kostolac – naselje zapad (selo Drmno).

Danijel Radosavljević, predsednik sindikata kopova Kostolac, kaže za E-Braničevo da je tema zbora zarada zaposlenih, sa akcentom na rudare koji rade u Kostolcu. Sindikat je, po njegovim rečima, dve godine unazad vodio evidenciju o zaradama i beležio vrednost radnog sata.

,,Rudari iz Kostolca su prošle godine izuzeti od povećanja zarada od 7,6 odsto u javnom sektoru. Ove godine je javni sektor dobio povećanje od 12,5 odsto, a mi nismo videli ni procenat. Inflacija raste, ljudi moraju da plaćaju kredite, prehrane porodice, a vrednost radnog sata se smanjuje. Radni sat je pre dve godine iznosio 240 dinara, a u januaru ove godine 208 dinara”, kazao je Radosavljević i podsetio na to da su rudari u Kostolcu prošle godine dali istorijski maksimum u proizvodnji uglja.

Po njegovim rečima, na zbor je pozvan i Miroslav Tomašević, direktor Elektroprivrede Srbije, koji je potvrdio svoj dolazak. Radosavljević dodaje da na zboru žele da direktora upoznaju sa svojim problemima, saznaju šta je u planu u narednom periodu i da li će doći do povećanja zarada.

Naš sagovornik ističe da su se 13. februara ove godine obraćali Aleksandru Vučiću, predsedniku Republike Srbije, ali još uvek nisu dobili odgovor.

U ovom dopisu se, između ostalog, navodi da  je bolno za sve rudare u Kostolcu da dajući sebe iznad maksimuma više ne mogu da priušte egzistenciju svojim porodicama i pravo na normalan život.

,,Svedoci smo povećanja zarada u javnom sektoru - penzionerima, zdravstvenim i prosvetnim radnicima. Samo se rudari zaboravljaju i stavljaju na margine ovog društva. Nama su zarade iz 2019. godine i 2020. godine bile veće nego danas”, piše u dopisu.

To Top