Ružica Živković iz Kostolca ima najlepše dvorište

Požarevac

Događaji

Ružica Živković iz Kostolca ima najlepše dvorište

Foto: T. Sotirov

How Good Of A Friend Are You Really?

U požarevačkom Gradskom zdanju danas je organizovana dodela nagrada po konkursu „Najlepše dvorište“, koji već tradicionalno organizuju JKP „Komunalne službe“ Požarevac i Novinsko izdavačko privredno društvo „Reč naroda“.

Ove godine prvu nagradu osvojila je Ružica Živković iz Kostolca, a kako se navodi u obrazloženju, ovo dvorište predstavlja zelenu oazu, obogaćenu cvetnim vrstama živih boja, brižno negovanim travnjakom, živom ogradom, rascvetalim žardinjerama i visećim saksijama.

,,Zeleni fon od gustog, redovno održavanog travnjaka i guste žive ograde od uredno orezanih tuja, uokviruje i ističe ovaj veseli kolorit“, piše u obrazloženju.

Pohvalnicu, cveće, pretplatu za ,,Reč naroda“ i novčanu nagradu u iznosu od 8.000 dinara uručio joj je Marko Marjanović, v.d. direktora JKP ,,Komunalne službe“ Požarevac.

Prva nagrada za najlepše dvorište odlazi u Kostolac

Drugo mesto pripalo je Suzani Tanasković iz Desina, kojoj je Predrag Mijatović, predsednik Skupštine grada Požarevca, dodelio pohvalnicu, cveće, pretplatu za ,,Reč naroda“ i novčanu nagradu u iznosu od 6.000 dinara.

,,Topijarne forme četinara, sa obiljem cvetnih i lisno dekorativnih vrsta. Letnjikovac kao oaza mira u uređenom vrtu“, navodi se u obrazloženju.

Drugo mesto za najlepše dvorište

Porodica Kekić iz Požarevca osvojila je treće mesto, pohvalnicu, cveće i novčanu nagradu od 4.000 dinara za najlepše dvorište.

Kako piše u obrazloženju, poseban akcenat je dat na ružama u kombinaciji sa vidno održavanim travnjakom.

Treće najlepše dvorište porodice iz Požarevca

Specijalna pohvala pripala je opštini Žabari, a kako se navodi u obrazloženju, iako ovo dvorište ne pripada teritoriji požarevačke opštine, komisija je rešila da ga nagradi specijalnom pohvalom jer je primer kako treba da izgledaju površine ispred ustanova.

,,Zelenom površinom dominira raznolikost boja i oblika: ukrasna živa ograda od crvenog berberisa, uredno orezana topijarna forma četinara, sezonsko cveće živih boja uokvireno travnjakom i jasnim linijama popločanih staza. Monotoniju veštačkih materijala, staza i fasada ukrašavaju žardinjere sa cvetnim vrstama visećih formi i jakih boja“, piše u obrazloženju.

Specijalnu pohvalu dobila je i Slavica Konrad iz Kostolca za brižljivo negovan travnjak, uz raznovrsno ukrasno šiblje i dobro uklopljene cvetne vrste, kao i Dragana Živković iz Požarevca za izobilje cvetno i lisno dekorativnih vrsta.

Komisija je odlučivala u sledećem sastavu: Dragana Ivošević, diplomirani inženjer pejzažne arhitekture i hortikulture i dugogodišnji profesor stručnih predmeta u penziji, Milica Mitić inženjer pejzažne arhitekture i hortikulture i profesor stručnih predmeta u Poljoprivrednoj školi u Požarevcu i Dragana Čepkenović, master inženjer hortikulture zaposlena u firmi ,,BIODEKOR d.o.o. – Zelenilo“ Požarevac.

Predsednik Skupštine grada Požarevca naglasio je da je prioritet grada očuvanje životne sredine u kojoj živimo, te se zahvalio nagrađenima što svojim primerom pokazuju kako to može da se uradi.

Marjanović je kazao je da će ovo preduzeće da podržava svaku akciju ovakvog tipa, a koja doprinosi da grad bude čistiji i uredniji. On je predložio da od sledeće godine, pored nagrade za najlepše dvorište, bude izbor i za najlepši međublokovski prostor.

Andrijana Maksimović, direktorka Novinsko izdavačkog privrednog društva „Reč naroda”, istakla je da moto ovog konkursa glasi da briga o sopstvenom okruženju počinje od sopstvenog dvorišta.

,,Svi bismo voleli da nam grad bude uredniji i ne mogu JKP ,,Komunalne službe“ uvek sve da urede, te je neophodan doprinos svakog građanina. Suština je da svi mi možemo zajedno da učestuvjemo u održavanju i ulepšavanju našeg grada, sela i mesta u kome živimo“, naglasila je Maksimović.

Ona je dodala da ove godine ukupno bilo 25 učesnika konkursa.

To Top