Savetovanje o energetskoj efikasnosti u Požarevcu

Požarevac

Događaji

Savetovanje o energetskoj efikasnosti u Požarevcu

Foto: T. Sotirov

How Good Of A Friend Are You Really?

Savez društva inženjera i tehničara grada Požarevca i Inženjerske komore Srbije - Regionalni centar Požarevac, danas su organizovali savetovanje na temu „Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije“.

Savetovanje je otvorio Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, i istakao da su energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije važna tema za grad i sve građane već čitavu deceniju, nezavisno od aktuelne energetske krize koja preti čitavom svetu.

,,Naši napori da napravimo pomake na tom polju kreću se od unapređenja toplotne izolacije po gradskim i školskim ustanovama, do aktuelnog javnog konkursa za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća, stanova i stambenih zgrada“, rekao je Pavlović.

Danas je predstavljeno osam radova koji su bazirani na inženjerskoj struci i praksi i to: “Praktična realizacija energetskog pretvarača sa korekcijom faktora snage u cilju uvećanja energetske efikasnosti ulične LED rasvete”, “Pelet kao energent u sistemima centralnog grejanja i aspekt ,,energetska efikasnost“, “Primena superkondezatora u energetski efikasnim sistemima napajanja” i “Razvoj alternativnih oblika energije”.

Takođe, predstavljeni su i radovi: “Termovizijska ispitivanja AC razvoda krovne solarne elektrane 500 kilovat fabrike ,,Gruner“ Vlasotince”, “Primena halojzitnih nanotuba u skladištenju energije”, “Održivost ekosistema sa aspekta uloge zelene i plave vode” i “Male solarne elektrane – od ideje do realizacije”.

Savetovanje je realizovano u požarevačkom Centru za kulturu predstavljanjem ovih radova objavljenih u zborniku, kroz predavanje i  diskusiju.

Organizovanje jednodnevnog  savetovanja ima za cilj da informiše stručnu i širu javnost o trenutnom stanju na polju energetske efikasnosti, o budućim pravcima razvoja, mogućnostima ulaganja i korišćenja obnovljivih izvora energije na području Braničevskog okruga.

To Top