Seča drveća – zašto?

Požarevac

Društvo

Seča drveća – zašto?

Foto: E.B., Fejsbuk

How Good Of A Friend Are You Really?

Tokom protekla dva meseca u Požarevcu se na više lokacija vršilo orezivanje ili seča drveća. Građani su svoje nezadovoljstvom ovom pojavom često izražavali na društvenim mrežama.

U ulici Moše Pijade, od pružnog prelaza do Čačalice, uveliko se radi na asfaltiranju ulice i uređenju pešačkih staza, prilazu zgradama i uređenju parking mesta sa desne strane ulice, uz ogradu fudbalskog stadiona. Sa leve strane ulice uz ogradu ženskog zatvora listopadno drveće  je skroz posečeno.

Ovde je nekada bio drvored celom dužinom ograde zatvora 

Nezadovoljstvo su na požarevačkim društvenim mrežama iskazali građani i stanari iz obližnjih zgrada, međutim,  projektom rekonstrukcije trotoara predviđenja je seča drveća i sadnja novog.

Drvored ispred ženskog zatvora neposredno pre seče

Početkom jula u ulici Čede Vasovića nekoliko radnika je u naselju „Đura“ iseklo dva tanka stabla koja su, po rečima stanara, posađena tu pre nekoliko godina i vrlo su mlada. Takođe, na početku ovog naselja isečeno je veliko drvo koje ove godine nije olistalo, pa je pretpostavka da je ono zaista bilo bolesno.

Panj koji je ostao nakon isečenog drveta

Najveće negodovanje građana izaziva orezivanje i seča drveća u Gradskom parku, a to se dešava relativno često tokom proleća i leta.

Jedna od objava na Fejsbuku

Reporter E-Braničeva je juče zatekao radnike koji su osim orezivanja grana sekli i cela stabla.

Ovom drvetu su u momentu fotografisanja bile orezane grane

Da li su aktuelni radovi u parku deo sezonskog orezivanja i održavanja stabala ili uvod u rekonstrukciju parka? Iz Informativne službe grada Požarevca kažu za E-Braničevo da se orezivanje i seča drveća  u parku vrši u okviru redovnog održavanja zelenila, kako ne bi ugražavalo građane.

Kamion pun grana sa lišćem

Podsećamo da je i planom rekonstrukcije Gradskog parka u Požarevcu takođe predviđena seča određenog broja stabala. O tome se dugo raspraljalo po društvenim mrežama, pojedinci su protestom u parku iskazali svoje nezadovoljstvo zbog planiranih radova , jer će po njihovim rečima, sečom stabala doći do uništavanja parka.

Požarevljanin brani park

O projektu rekonstrukcije parka koja podrazumeva seču određenog broja stabala, ali i sadnju novih, pisali smo ranije.

>>RAZGOVOR S POVODOM: SVETLANA MILUTINOVIĆ O REKONSTRUKCIJI GRADSKOG PARKA<<

Stanari stambenog bloka “Lamela” uspeli su da se izbore da se prilikom rekonstrukcije parking prostora ispred zgrada drveće ne poseče, iako je bilo predviđeno projektom.  

>>STOPIRANI RADOVI U LAMELI DO ISPUNJENJA ZAHTEVA STANARA<<

Zanimljivo je da se širom Srbije seče drveće i da građani, poput Požarevljana, takođe izražavaju nezadovoljstvo zbog uništavanja delova ekosistema i prirodne hladovine.

Continue Reading
Povezane teme...
To Top