Škola „Dositej Obradović“ proslavila 290. rođendan

Požarevac

Događaji

Škola „Dositej Obradović“ proslavila 290. rođendan

Foto: M.I.

How Good Of A Friend Are You Really?

Osnovna škola „Dositej Obradović“ obeležila je 290 godina postojanja svečanom akademijom u Centru za kulturu Požarevac.

Ova škola je druga najstarija u Srbiji. Svoju obrazovnu misiju započela je davne 1733. godine i tokom godina se razvijala, sazrevala i menjala nazive. Od 20. novembra 1919. godine škola nosi ime srpskog prosvetitelja Dositeja Obradovića.

Ivana Joksimović, direktorka OŠ „Dositej Obradović“, kazala je da ova obrazovna ustanova danas ima 970 učenika raspoređenih u 38 odeljenja i 105 zaposlenih. Škola ima tri odeljenja učenika sa smetnjama u razvoju i teškoćama u učenju i četiri grupe produženog boravka.

„U prošloj školskoj godini broj prvoplasiranih učenika na opštinskim, okružnim, državnim i međunarodnim takmičenjima iz oblasti nauke, jezika, umetnosti i sporta u pojedinačnom i ekipnom plasmanu je preko 300. Nezaobilazno je pomenuti i višegodišnje rezultate naših učenika osmog razreda ostvarene na završnom ispitu koji su iznad republičkog proseka“, istakla je Joksimović.

Ona je podsetila da je ova škola prepoznatljiva po tome što je prva u Srbiji uvela odlaganje mobilnih telefona tokom boravka učenika u školi, izuzev za potrebe nastave uz nadzor nastavnika, o čemu je E-Braničevo pisalo ranije.

MOBILNI TELEFONI POD KLJUČEM TOKOM BORAVKA DECE U ŠKOLI

Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca, čestitao je učenicima i kolektivu škole ovaj značajan jubilej.

„Skoro tri veka rada na obrazovanju mladih Požarevljana govori o uzvišenoj misiji ove škole koja je našem gradu pružila mnogo više od prenetog znanja deci. Sudbina svakog deteta koje je sedelo u vašim klupama jednim delom je oblikovana upravo radom i zalaganjem prosvetnih radnika. Kasnije su svi ti mladi ljudi imali svoje karijere od kojih su neke bile važne za razvoj i napredak našeg društva“, kazao je Pavlović i naglasio da je zadatak lokalne samouprave da obezbedi dobre uslove nastavnom kadru za rad sa decom, a potom da decu privoli da ne odu iz svog grada.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete, koji je naglasio da je OŠ „Dositej Obradović“ jedna od eminentnih obrazovnih ustanova i da je dala veliki doprinos obrazovno-vaspitnoj delatnosti u Srbiji.

Najzaslužnijim pojedincima i ustanovama tradicionalno su dodeljene zahvalnice, a najlepši deo svečanosti bili su nastupi učenika ove škole.

To Top