Srbija rešila pitanje smeštajnog kapaciteta u zatvorima

Braničevo

Društvo

Srbija rešila pitanje smeštajnog kapaciteta u zatvorima

Foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

How Good Of A Friend Are You Really?

Republika Srbija je u potpunosti rešila pitanje smeštajnih kapaciteta u kazneno-popravnim ustanovama i nije više među zemljama koje imaju problem preopterećenosti, pokazuje najnoviji izveštaj Saveta Evrope (SE). KPZ Zabela dobio je u protekle tri godine paviljone za smeštaj 660 lica.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, Dejan Carević, ocenio je da je Srbija zahvaljujući velikim investicionim radovima od 2012, kad je bila na samom dnu liste SE, do 2020. godine rešila ovo vrlo važno pitanje zahvaljujući ogromnim naporima i radu na brojnim projektima.

On je rekao da je posebna pažnja poklonjena smeštaju osetljivih kategorija poput maloletnika i osuđenica zbog čega su u proteklom periodu izgrađeni moderni paviljoni u KPZ za maloletnike u Valjevu, Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu i KPZ za žene u Požarevcu.

„U svim ustanovama smo od 2012. godine imali velike projekte tako da je danas Specijalna zatvorska bolnica u Beogradu posle 40 godina neulaganja u potpunosti renovirana i poseduje moderne aparate za dijagnostiku i lečenje osuđenika“, naveo je on.

U 2020. godini u KPZ Sremska Mitrovica je izgrađen moderan paviljon za 320 lica, dok je KPZ Požarevac (Zabela) dobio u protekle tri godine paviljone za smeštaj 660 lica, a u planu je da se ove godine počne sa izgradnjom još dva objekta za 432 osuđenika, navodi se na sajtu Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

To Top