Šta “koči“ početak rada reciklažnog centra?

Požarevac

Društvo

Šta “koči“ početak rada reciklažnog centra?

Foto: Arhiva, E.B.

How Good Of A Friend Are You Really?

Radovi na izgradnji reciklažnog centra u Požarevcu završeni su još 2020. godine i najavljivano je da će u istoj godini proraditi, međutim, to se do danas nije desilo. Po rečima Marka Marjanovića, v.d. direktora JKP „Komunalne službe“ Požarevac, na to je uticalo više faktora.

Iako je ministarka Irena Vujović  dva puta ove godine izjavila da je u toku izrada projekta za izgradnju reciklažnog centra u Požarevcu, kako objašnjava Marjanović za E-Braničevo, oko 90 odsto poslova je završeno. Oprema se nalazi u reciklažnom centru, nabavljeni su abrol kontejneri i kamioni, ostalo je samo da se montira linija za predtretman otpada.

„Ove godine smo nabavili liniju za predtretman otpada za čiju je kupovinu grad izdvojio 33 miliona dinara. Ona je stigla i čekamo da se montira i poveže sa opremom koja se nalazi u reciklažnom centru, očekujemo da će taj posao biti završen za 30 do 60 dana. Sve što se nalazi u reciklažnom centru prošlo je kontrolu i prijem, sve je ispravno i funkcioniše“, tvrdi Marjanović.

 

Marko Marjanović

Otvaranje reciklažnog centra najviše koči nedostatak ljudskih resursa, neophodno je zaposlenje 25 novih radnika. Od resornog ministarstva već mesecima traže odoborenje za prijem radnika.

„Poslednjih šest meseci svakog meseca tražimo od resornog ministarstva da nam daju odobrenje za zapošljavanje novih radnika koji bi radili u reciklažnom centru. Još uvek čekamo odobrenje, a kada se to desi raspisaćemo konkurs i zaposliti radnike“, kazao je direktor komunalnog preduzeća.

Pored toga, na Skupštini grada Požarevca se mora naći odluka o poveravanju nove delatnosti ovom preduzeću koja se odnosi na tretman otpada. 

Kada proradi reciklažni centar, u skladu sa odlukom Vlade Srbije komunalni otpad iz Požarevca će se odvoziti na deponiji u Lapovu dok se ne izgradi regionalna deponija na teritoriji grada, koja je planirana u Kličevcu.

S obzirom na to da je ove godine gorivo višestruko poskupelo, odvoženje otpada u Lapovo će sigurno skupo koštati grad i komunalno preduzeće, a deo troškova će možda snositi i građani, najavio je ranije gradonačelnik Saša Pavlović.

Što se tiče deponije „Jeremijino polje“, u planu je da se uradi rekultivacija i da se to zemljište pretvori u livadu.

>>ZATVARA SE JEREMIJINO POLJE, DEPONIJA ĆE POSTATI LIVADA<<

Marjanović kaže da je urađen projekat i potpisan ugovor, a radovi će početi kada više ne bude bila u funkciji, odnosno kada krene odvoženje otpada u Lapovo.

To Top