Suzbijanje larvi komaraca u 17 okruga

Braničevo

Događaji

Suzbijanje larvi komaraca u 17 okruga

Foto: arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović potpisao je juče sa zastupnicima dobavljača usluga i dobara ugovore o pružanju usluga i nabavci preparata za sprovođenje Programa za suzbijanje larvi komaraca.

Ministar Martinović ukazao je na to da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave sprovodi aktivnosti na realizaciji Programa za suzbijanje larvi komaraca na teritoriji Republike Srbije – Centralna Srbija za 2024. godinu još od 2019. godine, i to u saradnji sa upravnim okruzima i jedinicama lokalne samouprave.

On je istakao da je dosadašnje sprovođenje programa dalo rezultate i dovelo do smanjenja obolevanja građana Republike Srbije od groznice Zapadnog Nila, zbog čega će ove aktivnosti biti nastavljene i u ovoj godini.

Ovaj program objedinjuje aktivnosti monitoringa, suzbijanja i nadzora staništa komaraca kao potencijalnih bioloških vektora uzročnika groznice Zapadnog Nila i drugih zaraznih bolesti, na području 17 okruga: Borski, Braničevski, Zaječarski, Zlatiborski, Jablanički, Kolubarski, Mačvanski, Moravički, Nišavski, Pirotski, Podunavski, Pomoravski, Pčinjski, Rasinski, Raški, Toplički i Šumadijski okrug, sa svim pripadajućim gradovima i opštinama, kojih je ukupno 99.

Program je, na osnovu sprovedene studije, izradio Tim za jedinstveno sprovođenje aktivnosti suzbijanja komaraca na terotoriji Republike Srbije, koji je obrazovala Vlada Republike Srbije 2018. godine, u cilju zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave određeno je za nosioca ovih aktvnosti.

Više o tome pročitajte OVDE.

To Top