Poljoprivrednici traže novi sastanak sa ministarstvom

Braničevo

Poljoprivreda

Poljoprivrednici traže novi sastanak sa ministarstvom

Foto: Arhiva

How Good Of A Friend Are You Really?

Proteklog vikenda u Subotici je održan sastanak 16 poljoprivrednih udruženja iz cele Srbije kome su prisustvovali i predstavnici Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Stig“ iz Požarevca. Po rečima Nedeljka Savića, predsednika požarevačkog udruženja, na sastanku su razmotreni aktuelni problemi i dogovoreno je da se zatraži novi sastanak sa Ministarstvom poljoprivrede.

Ključni zahtev poljoprivrednika je pojašnjenje postupanja Ministarstva poljoprivrede u vezi sa neslaganjima koja će neke od njih dovesti u pasivni status.

„Nije cilj da mi štitimo neke koji namerno hoće da zloupotrebe podatke, samo tražimo da nam se pojasni u kojim slučajevima gazdinstvo ide u pasivni status i kako će ministarstvo da gleda na određene situacije. Na primer, ako poljoprivrednik prijavi nešto pogrešno u eAgrar prelazi u pasivni status. Zamislite da zbog slučajne greške poljoprivrednik ode u pasivni status pet godina i onda može bukvalno da mu se zatvori gazdinstvo, jer ne može da funkcioniše kao privredni subjekat - zabranjuju mu se trgovina žitaricama, promet robe i sve ostalo“, objašnjava Savić za E-Braničevo.

Poljoprivrednici zahtevaju i rešavanje problematike PIO dužnika jer, po Savićevim rečima, postoje veliki dugovi. Oni traže da resorno ministarstvo pronađe najadekvatnije rešenje ovog problema.

Od ministarstva poljoprivrednici traže i odgovor dokle se stiglo sa realizacijom dogovorenih kredita sa jedan odsto kamate i kolika je količina novca izdvojena.

To Top