Svaka 11. beba u Srbiji rodi se prevremeno

Braničevo

Društvo

Svaka 11. beba u Srbiji rodi se prevremeno

Foto: Pixabay.com, A. Grujić

How Good Of A Friend Are You Really?

Svetski dan prevremeno rođene dece obeležava se danas, 17. novembra, širom Srbije. Ovaj dan obeležava se takođe u Požarevcu i Petrovcu.

Kako saopštava Udruženje roditelja prevremeno rođene dece „Mali Div“, oko 4.000, odnosno svaka 11. beba u Srbiji se rodi prevremeno, a to donosi mnogobrojne izazove za decu i njihove roditelje, piše Danas.

Kako Danas dalje navodi, procenat prevremeno rođene dece sa kasnijim dugoročnim zdravstvenim teškoćama kreće se od 30 do čak 60 posto, a mnogi razvojni problemi traju dugo, često ostavljajući posledice i za ceo život. Kada su roditelji u pitanju, jedan od najvećih izazova nakon prevremenog rođenja je nedostatak informacija i osećanja straha, brige, tuge i usamljenosti.

Kompletnu vest pročitajte OVDE.

Svetski dan prevremeno rođene dece je od 2011. godine uvršten u kalendar Svetske zdravstvene organizacije kao dan podizanja svesti o svim izazovima sa kojima se susreću prevremeno rođene bebe i njihove porodice.

Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije „Mali Div“ i ove godine u saradnji sa gradovima i opštinama, organizuje osvetljavanje zgrada širom Srbije ljubičastom bojom i različite akcije.

U Požarevcu je danas, kao i prethodnih godina 17. novembra, spomenik kneza Miloša u Gradskom parku osvetljen ljubičastom bojom.

Ljubičasto svetlo

Ovaj značajan datum prvi put je prošle godine obeležen u Petrovcu na Mlavi.

SVETSKI DAN PREVREMENO ROĐENE DECE PRVI PUT SE OBELEŽAVA U PETROVCU

Tim povodom ove godine organizovan je prijem u Domu kulture za “male divove” i njihove roditelje,  u 18. 30 časova, a potom u 19 časova uslediće predstava za decu “Pipi i Pan u potrazi za Crvenkapom” i dodela paketića.

To Top