Svečana litija na praznik Svete Trojice, slave Požarevca (FOTO, VIDEO)

Požarevac

Događaji

Svečana litija na praznik Svete Trojice, slave Požarevca (FOTO, VIDEO)

Foto: A. Grujić

How Good Of A Friend Are You Really?

Praznik Svete Trojice, slava grada Požarevca, tradicionalno je obeležen svečanom litijom, rezanjem slavskog kolača i služenjem liturgije u Sabornoj crkvi u Požarevcu.

Veliki broj vernika okupio se jutros oko 8 časova kod Saborne crkve odakle je krenula litija na čelu sa sveštenstvom, ikonama i crkvenim barjacima ka zapisu u Jugovićevoj ulici gde je prerezan slavski kolač.

Rezanje kolača kod zapisa

Litija je potom krenula ka Trgu oslobođenja i zastala kod kružnog toka, a potom se preko Drinske, Voje Dulića i ulice Stari korzo vratila nazad u Sabornu crkvu.

U porti Saborne crkve obavljen je svečani čin rezanja slavskog kolača. Pošto je ovogodišnji kolačar Slaviša Aleksić, zamenik gradonačelnika Požarevca, nedavno preminuo, tu ulogu preuzeo je gradonačelnik Saša Pavlović. On je kolačarsku dužnost predao Anđelki Otašević, sekretaru Skupštine grada Požarevca.

Rezanje kolača u Sabornoj crkvi

U Sabornoj crkvi Svetih arhangela Mihaila i Gavrila potom je služena liturgija.

Sveta Trojica je zvanični praznik varoši požarevačke između dva svetska rata i tradicionalno se proslavljao svečanom litijom kroz čaršiju. Ovakav oblik proslave praktikovan je sve do Drugog svetskog rata kada je prekinut. Lokalna samouprava obnovila je ovaj običaj 2001. godine i od tada se na ovaj dan svake godine okupljanju vernici na litiji i liturgiji.

 

To Top