Sveti Vrači – zaštitnici lekarske profesije

Braničevo

Društvo

Sveti Vrači – zaštitnici lekarske profesije

Foto: Wikipedia

How Good Of A Friend Are You Really?

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave dan Svetih Vrača Kozme i Damjana – svetitelja i nebeskih lekara koji su besplatno isceljivali bolesne. Ovaj praznik slave zdravstvene ustanove.

Sveti Kozma i Damjan, prema predanju, rođeni su na Bliskom Istoku kao braća blizanci, u 3. veku naše ere. Njihov otac, koji je bio neznabožac, preminuo je dok su bili deca, a majka ih je vaspitala u hrišćanskom duhu. Bili su lekari i kako hrišćani veruju čudotvorci.

Od Boga su, prema predanju, dobili dar da ljude isceljuju ljude od raznih bolesti, a zapovest je glasila: „Badava ste dobili, badava i dajte“. Kozma i Damjan su tako i činili – besplatno su lečili bolesne, ništa ne uzimajući za svoje usluge, samo su zahtevali od bolesnika da veruju u Isusa Hrista. Zato su u narodu nazvani „besrebrenici“ (od grčke reči „anargiroi“ što znači „bez srebra“ ili „bez naplate“).

Posle smrti svetitelja, sahranjeni su zajedno u mestu Feremanu shodno otkrovenju Božjem, te ostadoše čudotvorci kako za života, tako i posle smrti.

Sveti vrači su krsna slava mnogih srpskih porodica, kao i doktora, hirurga, farmaceuta, veterinara, stomatologa, ali i zaštitnici dece. Lekarska komora Srbije proglasila je ovaj dan za svoju slavu 2007. godine.

Narodna verovanja

Bolesnici se zavetuju Svetim Vračima da će ih posebno poštovati i svetkovati ukoliko ozdrave, a u narodu postoji verovanje da na ovaj praznik nije dobro raditi teške fizičke poslove, posebno ne na velikim visinama.

Takođe, ne bi trebalo da se bez preke potrebe izlazi iz kuće.

Ovaj praznik se slavi i kao zaštita od udara groma.

To Top